Симеон Дянков: Няма да дам 13 -та заплата

share

При възможност на бюджета можем да направим нещо за най-социално слабите пенсионери, но очакваме окончателните данни за изпълнението на бюджета и прогнозата за икономиката. Пенсиите обаче няма да бъдат намалени, както в Португалия.Това заяви в предаването Тази сутрин по БТВ вицепремиерът Симеон Дянков.

За четвъртото тримесечие в Европа е реализирана рецесия, включително и в Германия. Това ще се усети и в България, категоричен е Симеон Дянков. През следващата година предвижданията бяха за 4,2 % ръст, но най-вероятно ще достигнем 2,5 % за 2012 г.

НАП засега не се справя с незаконно забогателите, не се справят и всички други органи. Последните придобивки на къщи са станали в периода 1993-1997 г. По-късно нещата са разцъфтявали през фондации и друг вид инструменти. Тези неща няма как да се видят на местно ниво", заяви министърът. По думите на Дянков ако трябва да се отправя упрек към някого, това е централата на НАП в София. "Направи ми впечатление и случая с Ковачки. Досега не са разработвани група фирми, ако са в различни сектори. Ето защо едва сега разбираме, че Ковачки и фирмите около него дължат на държавата около 200 млн. лв.", заяви министърът. Той уточни, че такъв анализ на фирми в различни сектори вече се прави. Дянков увери, че до края на годината по този начин ще излязат и други явни фигури, които досега не са си плащали данъците.

Известна сума от секторите сигурност ще премине към социалните сектори – към културата повишението ще бъде над 10-15%, наука, образование и спорт, добави Дянков. Значителна част от парите за подслушване ще бъдат преориентирани към социалната сфера. Какъв ще бъде окончателния размер обаче Дянков не уточни, заради продължаващите преговори със социалните партньори. На МВР бюджетът е над 1,1 млрд.лв и достига 1,5 млрд. лв. с други плащания. Имахме разговори с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди да излезе във ваканция за намаляването на бюджета, както и с премиера Бойко Борисов. На въпрос дали случайно е използвал думата ваканция Дянков обясни, че това е думата, която трябва да се използва.

Няма да има 13-а заплата, не е редно дори да има пари, да има 13-а заплата в администрацията. Докато аз съм финансов министър няма да има допълнително възнаграждение, категоричен е Дянков. Рамката на бюджета до края на тази седмица ще бъде готова и в края на месеца ще премине през обсъждане със социалните партньори.

Водещи новини

Още новини