Имунитетът на Станишев - на дневен ред в ЕП

Булфото
share

Имунитетът на Сергей Станишев вече е на дневен ред в Европейския парламент. Това стана ясно от изказване на председателя му Мартин Шулц пред евродепутатите.

По думите му, официалното искане за снемането на имунитета на Станишев е получено от българските власти и според правилника на ЕП предстои да бъде придвижено към правната комисия, където да се разгледа.

На 12 ноември от прокуратурата у нас съобщиха, че искат снемане на имунитетите на 5-има народни представители, както и на Станишев. И тогава обаче главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че процедурата в Европа е малко по-специфична и лидерът на ПЕС не може сам да даде имунитета си.

Сергей Станишев писа писмо на Мартин Шулц с молба по-скоро да се свали имунитета му и се похвали с него в социалната мрежа само часове след като стана ясно искането на Цацаров.

Станишев обаче подчерта, че според него е преследван по политически причини. Срещу бившият лидер на БСП се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител.

Водещи новини

Още новини