Кунева: Ако съдебната система се подреди, ще се подреди и държавата

Getty Images/Guliver
share

Ако съдебната система се подреди, ще се подреди и държавата. Това каза в Сливен вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Ако имаме съдебна система, която е независима и наистина осигурява справедливост, прилага закона еднакво за всички, това ще бъде друга държава, каза тя. Според нея това е силен знак и за икономиката.

"Не искам повече бъдещето на страната да бъде заложник на това, че някой не си свършва работата докрай и е склонен да приема поръчки или да не изпълнява задълженията си през бездействие", заяви Кунева. По думите й това обижда и стотиците добри магистрати в страната.

"Нивото на търпение вече е минало точката на кипене и ако това не се разбере от въпросните хора, то тяхното време е минало", смята тя.

На въпрос какви стъпки ще бъдат предприети в тази насока и кога, вицепремиерът заяви, че в сряда ще бъде приета Стратегията за съдебна реформа на Министерски съвет, а след това ще настоява тя да бъде подкрепена от парламента.

Според нея общественият натиск ще свърши не по-малко работа, отколкото формалното приемане на планове. По думите й това нетърпение на хората поражда чувство за спешност, на което нито един политик не може да устои.

Меглена Кунева припомни своята идея, че повечето от длъжностите в изпълнителната власт трябва да минават през конкурс. "Наскоро взех решение да предложа да има публично изслушване за назначенията в Агенцията за българите в чужбина и така известната агенция БОРКОР", каза тя. Според нея така този процес ще стане прозрачен, като направи паралел с изслушванията на кандидатите за еврокомисари.

Водещи новини

Още новини