Не сте главен лекар на републиката, скочи Манолова на Москов (видео)

Булфото
share

Аргументите по време на обсъждането на проектобюджета на НЗОК скара здравния министър Петър Москов и червеното острие на левицата Мая Манолова.

„Уважаема г-жо Манолова! Скъпа Мая! Вие казвате, че не разбирате“, обърна се Москов към Манолова.

Цачева обаче учтиво го прекъсна със забележката, че ако тръгне да отговаря на всеки поотделно, депутатите ще поискат лично обяснение. „Отиде ни времето за следващия бюджет“, подчерта тя.

Няма да го правя, увери я Москов, но продължи с нападките към Манолова: "Аз знам, че не разбирате, но няма нужда цяла България да разбира, че не разбирате".

„След три петъка служба в министерството и след три петъка служба в този парламент на сайта на министерството в петък ще има спешния пакет реформи, а до края на годината Министерският съвет ще влезе в Народното събрание с концепция за общи реформи в здравеопазването, които по Ваша воля ще бъдат приети или не. За три петъка толкова", аргументира се той.

Москов благодари на парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ и запита риторично: "Наистина не разбирам защо парламентарните групи са подкрепили бюджет с 300 млн. по-малко за миналата година, а сега няма да подкрепят този, защото е недостатъчен. Да се надяваме, че това ще бъде променено".

Въпросът в този дебат не е дали аз разбирам, защото не аз съм министър на здравеопазването. Въпросът е дали Вие разбирате какво говорите и какво правите. И, за съжаление, както всички ние се убедихме в тази зала, Вие не разбирате, защити се червената депутатка.

Вие не сте главен лекар на републиката, който управлява вашите лекари. Вие сте министър и се дръжте като такъв, категорична бе Манолова.

Сигналите, които Вие излъчвате, не само от телевизионните студия, но и от тази трибуна, са абсолютно противоречиви и взаимно изключващи се, разяри се Мая Манолова.

Вие обявихте от тази трибуна, че няма да допуснете актуализация на бюджета на НЗОК. В същото време Вие обяснихте, че ще правите промени в националния рамков договор в средата на тази година, изобщо не разбирайки, че вие не сте страна по този договор и без да сте сключили този договор в началото на тази година, аргументира се тя.

Вие ще променяте нещо, което не е сключено. Вие обяснихте, че с промените в този рамков договор, Вие ще извадите дейности от болничната помощ и ще ги включите в извънболничната, без изобщо да разбирате, че за това са необходими пари. И ако не сте ги заложили в бюджета за тази календарна година, където и без това има недофинансирани средствата за доболнична помощ, няма как да извършите това действие, отбеляза социалистката.

Вие не разбирате, че реформата и преместването на дейности от едно на друго място, е свързано с пари и трябва да има своята финансова обосновка. Това, че Вие не разбирате какви са функциите и задачите на спешната помощ, го научиха всички български граждани. Вие не разбирате, че органите на реда не са ромските лидери, а полицейските служители и че съдебната система е различна от ромското мешаре, възмути се още Манолова.

Вие не разбирате и в това се убедиха всички български граждани. Подгответе се и се отнасяйте по-сериозно и към парламента, и към функциите Ви на министър, призова го тя.

Тук обаче микрофонът й бе спрян от шефа на парламента, която обяви, че времето й е приключило.

Водещи новини

Още новини