ДСБ: Бюджетът за здравеопазване на ГЕРБ е копи-пейст от БСП

  • 21 ноември 2011 13:06

  • 1033
  • 1
ДСБ: Бюджетът за здравеопазване на ГЕРБ е копи-пейст от БСП
©

Бюджетът за здравеопазване за 2011 г. е същият като предходните три финансови рамки и е копи-пейст на бюджета на БСП за 2009 г. Това заявиха на пресконференция от ДСБ.

"Бюджетът за здравеопазване за 2012 г. е писмена декларация за отказ от реформи. В него не са заложени механизми за прозрачна финансова политика, за електронно здравеопазване, за развитие на здравноосигурителния модел, липсват и финансови инструменти за решаване на задълбочаващата се кадрова криза", заяви Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

Според него, системата ще продължи да съществува в същите параметри, по които е работила до момента.

"Продължава разграждането на здравноосигурителния модел, чрез преливане на средства от здравни вноски към държавния бюджет. Продължава непропорционалното за стандартите на ЕС, недофинансиране на доболничната помощ и профилактиката, за сметка на едно сериозно финансиране на болничното лечение. Вместо да се води политика на превенция и профилактика се наливат огромни суми пари в лечението", каза Москов.

Според тъмносините, в условията на криза все по-големи слоеве от населението ще останат без достъп до здравна услуга. Програмният бюджет на МЗ е изпълнен със статистика за това колко проверки ще бъдат направени.

Бюджетът на НЗОК е изготвен на база 1 млн. неосигурени. Според данните на НЗОК обаче те са 1,7 млн. души. "Това означава, че в средата на годината отново ще бъдем изправени пред въпроса "защо не стигат парите", посочи Москов.

ОТ ДСБ са несъгласни и с липсата на електронното здравеопазване, за което в новия бюджет отново липсват средства. През миналата година от МЗ на НЗОК бяха прехвърлени определен брой функции, свързани със заплащането на медикаменти. Касата обаче ще плаща за тях с 25-30% по-скъпо. Така разходите от 40 млн. ще нараснат до 60 млн. лева, каза още Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

"Сега се предлага нови стотици милиони да излязат от бюджета на МЗ и да отидат в НЗОК за разплащане на медикаменти. Липсват обаче финансовите механизми това да става при същата цена, което по същество е прокризисна мярка", допълни той.

От ДСБ представиха данни в процентни разбивки от бюджетите за здравеопазване от 2009 г. до сега. Според тях ГЕРБ припознава като своя философията на финансиране на здравеопазването на БСП. "Ако нещо прави впечатление, то е абсолютно еднаквите вътрешни баланси на разпределение на отделните пера на бюджета. Тоест, отделните структури се финансират по един и същи начин, обясни Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва. "Това е философията на БСП, срещу която ГЕРБ протестираха преди идването си на власт, т.е. философията за това, че ако даваме повече пари в една система, значи е по-добре. Затова БСП нямат право да гласуват против този бюджет, защото той е копи-пейст на техния бюджет от 2009 г. Тоест БСП и ГЕРБ провеждат една и съща политика. Това е заложено в бюджета, посочиха от ДСБ", заяви Москов.

От ДСБ заявиха категорично че няма да подкрепят бюджета за здравеопазване и настояха да се спре предвиденият трансфер на 100 млн. лева от МЗ към НЗОК, да се премахне клаузата, която задължава НЗОК да не сключва договори с нови болници тази година, да се прекратяване на процедурата за прехвърляне на плащания на медикаменти от министерството към касата.

Последвайте канала на

1033 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.21 | 13:58

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облеклоwww.sportnamedicina.com При поръчка от официалната фейсбук страница на McDavid http://www.facebook.com/sportnamedicina Отстъпка на цените от 15 до 30% от цените на официалниа уеб сайт http://sportnamedicina.com

Добави коментар

Водещи новини