Приеха на първо четене бюджета на НЗОК (обновена)

  • 09 декември 2014 14:34

  • 2275
  • 9
Приеха на първо четене бюджета на НЗОК (обновена)
©

Приеха на първо четене бюджета на НЗОК, предаде репортер на Novini.bg.

„За“ гласуваха 121 депутати, 66 „против”, без въздържали се. До решението се стигна след бурни дебати, продължили близо три часа.

Преди гласуването опозицията - БСП и ДПС, категорично се обяви срещу бюджет 2015 на НЗОК, основно защото няма заложени реформи, има повече пари за болнична, отколкото за доболнична помощ, превенция и профилактика.

Мнозинството от ГЕРБ, Реформаторския блок /РБ/, Патриотичния фронт /ПФ/ и АБВ обяви подкрепа, с различни препоръки.

Атака приемат бюджета такъв, какъвто го позволява неолибералната система.

Детайлни аргументи "против" даде Хасан Адемов от ДПС, един от основните е отсъствието на приоритетни медицински цели /средна продължителност на живота, детска смъртност/, подкрепени с финансов ресурс, а само фискални мерки.

От ДПС смятат, че планираните със 150 млн.лв. повече приходи за догодина, ще натоварят работодатели, работещи и  самоосигуряващи се, откъдето и ще дойдат парите. Маските падат, къде е реформаторският подход, това ли е дясна политика, попита Хасан Адемов - да натоварвате бизнеса, работниците, а в същото време държавата да е със скромен принос от около 3 млн.лв. Това нарушавало и конституцията, в която се предвижда споделена отговорност. При 6 процента здравна вноска, системата на здравното осигуряване генерираше излишъци, сега е 8 на сто, а системата всяка година генерира дефицит т.е. проблемът е в правилата, в достъпа, в мерките, продължи депутатът.

ДПС не харесва и това, че повече средства има за болнична помощ, отколкото за превенция, като съотношението е 3 към 1. 800 млн.лв. от над 3 млрд лв. /предвидени разходи и трансфери за 2015 г./са за лекарства, това са рекордни пари, но дори и при  тях са недоволни лекари и болни, посочи Адемов. Според него не е състоятелна идеята контрольори на Касата да администрират  качеството на работа на болниците, защото администрацията не може да контролира съсловието, то трябва да се самоконтролира.

Здравният министър Петър Москов обясни, че не се натоварва нито бизнесът, нито работниците, а се разширява базата на  хората, които плащат вноската, като ще се разчита и на активните мерки на НАП и на законодателния орган.

Бюджет на статуквото нарече проекта Емил Райнов /БСП/, но поздрави министъра, че не вдига здравната вноска и запазва  болници в отдалечени населени места, "нещо, което ГЕРБ не би направил".

Според него, един от проблемите, които системата трябва да преодолее, са териториалните диспропорции. Той припомни, че ЕК  критикува България заради липса на реформа в сектора. В реформата за здравеопазване думата "пациент" е забравена, само с трикове, музикални поздрави от фейсбук, само с "ще" нещата няма да се случат, убеден е Емил Райнов. По думите му, заложената  политика в сектора за следващата година напомня на политиката "Дянков".

От левицата не приемат и разходната част на бюджета на Касата, защото в нея били същите, дори намалени средства за  специализиране, за медико-диагностични дейности. В същото време нямало мерки за контрол и прозрачност при разпределение на  средствата за болничната помощ. Към момента около 470 млн.лв. са задълженията на болниците, отбеляза Райнов и предупреди  министъра, че може да остане генерал без армия.

Със заявката, че ще гласуват "за" бюджета на Касата, защото осъзнават икономическата ситуация, Валентин Павлов /РБ/  препоръча да се мисли за промени във финансирането на денталните дейности при пациенти над 18 години, защото при тях статистиката е катастрофална - средно 17 извадени зъба на пациент над 60 години.

Семир Абу Мелих /ГЕРБ/ приема, че бюджетът за догодина е близък до 2014. и, ако се наложи, ще бъде актуализиран. Той  обаче поиска да се знае за колко време ще бъде отложена стопанската инициатива за новите болници и за старите, които искат да се модернизират. В преходните и заключителни разпоредби на проекта е записано лечебните заведения, получили за пръв път разрешение след 31 декември 2014 г., и тези, които разширяват дейността си пак след 31 декември, да не могат да сключват догодина договори и допълнителни споразумения с Касата за съответните дейности. Той настоя и здравният министър ясно да заяви кой път искаме да изберем за здравната система, каква рамка ще приемем, какво е бъдещето на частните, държавните, общинските болници и на тези със смесена собственост.

Султанка Петрова /ПФ/ в замяна на подкрепата поиска да се селектират лечебните заведения, а контролната дейност на НЗОК да бъде насочена върху качеството и обема на помощта, както и въвеждане на електронна здравна карта, единна информационна  система, регистър на лекарите, които работят с Касата и регламент за броя на лечебните заведения, които могат да работят с НЗОК.

АБВ ще подкрепи бюджета на НЗОК, защото по-добре е лош закон, отколкото да няма такъв, обясни Георги Кючуков. От "Атака" коментираха, че вече десета година се обсъжда един и същи бюджет, рестрикция след рестрикция. Причината е, че България няма икономика, намираме се в непрекъсната стагнация, обясни Станислав Станилов. Министърът да каже каква ще бъде конкретно реформата и резултатът от нея, поиска депутатът.

Последвайте канала на

2275 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Не на ксенофобията

2014.12.09 | 22:16

9
Тия верно са големи расисти и то не само на етническа основа ами и на това кой колко пари има незнам господин Борисов как го търпи още този Москов!

2014.12.09 | 22:15

8
Мръсна циганска СГАН, Браво Москов!

2014.12.09 | 22:11

5
СПОКОЙНО ХИТЛЕР, НЕ СЕ ВЪРТИ В ГРОБА. ХАРЕСВАЙ СИ МОСКО, НО КРОТКО.

2014.12.09 | 22:11

7
Мангустите ДГД Браво Москов

2014.12.09 | 22:11

6
о, нацист как си

2014.12.09 | 18:05

4
Не на сапун, а в концлагери да ги натикаме мангустите, поне да се научят на труд
сиганин

2014.12.09 | 17:07

3
Ай хафтееее

2014.12.09 | 16:40

2
Циганите на сапун

2014.12.09 | 16:35

1
СПОКОЙНО ХИТЛЕР, НЕ СЕ ВЪРТИ В ГРОБА. ХАРЕСВАЙ СИ МОСКО, НО КРОТКО.

Добави коментар

Водещи новини