Ивайло Московски: Не предстоят съкращения в БДЖ

share

По жп линиите Пловдив – Бургас и Пловдив – Свиленград се прави рехабилитация и затова влаковете сега се насочват ръчно. Има девет рискови отсечки по тези линии, съобщи в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски.

На 16 ноември пътническият влак от Бургас за Ямбол едва не се удря във вече спрян на шести коловоз друг пътнически влак – за Варна, на гара Церковски. Две седмици по-рано пък влак е насочен за друг коловоз, вместо първоначално определения и само аварийната спирачка предотвратява катастрофа.

Московски заяви, че на гара Калояновец, където имаше катастрофа и загина машинист, се прави проверка на европейско ниво как е направена рехабилитацията. По отношение на гара Церковски, според транспортния министър, имало много голямо рамо – 70-80 километра. Заради това през следващата седмица ще има двойни смени стрелочници, а в рамките на месец и половина да се направи рехабилитацията там и пътниците да се извозват с автобуси, уточни министърът на транспорта.

Няма в момента желание да се работи в железниците. Господинът, който е сбъркал на гара Церковски, е уволнен, каза той.

По отношение на ситуацията с железниците Московски заяви, че Петър Бунев не е изразил никакво отношение спрямо стария-нов шеф на БДЖ Владимир Владимирков, когато са си говорили. Не предстоят съкращения, защото има железен колективен договор със синдикатите, каза Московски. "Искам само да кажа, че „Товарни превози” вече е с дълг над 14 млн. лева, а беше с 3 млн. лева, когато ГЕРБ беше на власт", съобщи още Ивайло Московски.
 

Водещи новини

Още новини