Д-р Стойчо Кацаров: Няма да ставам зам.-министър

share

Намеренията на новия министър са твърде общи и е много важно как ще бъдат постигнати.

Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в интервю за БНР. Той отрече да е предложен за заместник-министър в новото правителство. По думите му не са водени преговори с него и не би приел, ако му бъде предложено. "Аз съм готов да помогна на което и да е управление с каквото мога, за да се подобри здравната система, но не си търся служби, постове и такива неща", категоричен беше докторът.

Д-р Кацаров посочи кои са първите проблеми, по които трябва да работи Министерството. "Електронното здравеопазване е спешен проблем и няма причина да се отлага и аз виждам, че това е записано в приоритетите им. Проблемите в Спешната помощ също не бива да се отлагат. Там също трябва сериозна намеса, включително и финансова. Като цяло, ако говорим за модела на здравната система, бих препоръчал нещо много просто – най-добра като организация здравна система има Холандия. Аз предлагам да взаимстваме този модел. Има конкуренция на осигурителите, има и комисионна конкуренция между лечебните заведения, политиците са изключени от вземането на решения. А Здравната каса е преобразувана в балансиращ фонд – всеки гражданин може да избере осигурителя, при който да внесе осигуровката си, а Здравната каса балансира сумите", каза още той.

Според д-р Кацаров новият здравен министър ще има два съществени проблема, които ще трябва да реши. "Единият е екипът, който ще сформира, и вторият – да намери съгласието и подкрепата от тези разнородни политически партии и конкретни хора от партиите. Ако той успее да разреши тези два проблема, може да постигне успех", завърши той.

Водещи новини

Още новини