Частни и общински болници дават на съд медицинските стандарти

  • 19 ноември 2013 11:10

  • 4122
  • 0
Частни и общински болници дават на съд медицинските стандарти
©

Националната здравна карта не е измислена в България. Тук обаче се прокрадват идеи, чрез тази карта да се репресират болниците от страна на НЗОК. С тази карта са избрани 57 болници, с които да се работи, а останалите да се оправят сами. Няма нужда да обяснявам, че тези 57 болници са държавни. Това е дно грубо вмешателство от страна на държавата в пазара на медицинските услуги.

Това заяви д-р Явор Дренски, който е директор на болница "Токуда", на пресконференция, която може да гледате тук.  Има данни. Те ясно показват, че пациентите все повече търсят частните клиники и болници. С тази здравна карта правителството нарушава правата на пациентите, сами да определят къде да се лекуват. Частните болници сме единствената спирка за българските лекари пред терминал 2, каза д-р Дренски.

Последните три парламента само говорят, че болниците в България са много, заяви д-р Балтаджиев от Асоциацията на частните болници. Държавата е стоварила огромното си тяло върху нас и иска да закрива болници и легла. Ние ще дадем на съд медицинските стандарти. С тези стандарти се опитват да закрият и фалират общинските, и частните болници. Управляващите трябва да почнат да спазват законите и първата стъпка към това е даването на съд на тези незаконни стандарти, завърши д-р Балтаджиев.

Доктор Радко Велков от Асоциацията на общинските болници каза, че медицинските стандарти оказват пагубно влияние върху болниците. При общинските болници се забелязва огромно намаляване на клиничните пътеки, с които работим. Това се дължи на тези медицински стандарти. Засегнатото население от тях е повече от един милион. Примерът с болницата в Девин е показателен в това отношение. Там хората няма да имат болница поне още една година, завърши д-р Велков.

Доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването беше убеден, че медицинските стандарти са пагубни за здравната система в България. На мен ми омръзна да водим един и същи разговор за пари. Отказвам да го водя и да слушам, че държавата нямала пари. Това ще е така докато финансите на НЗОК са публични. Не може само да повтаряме-искаме пари, а те да ни отговарят-няма пари. Разговорът трябва да се постави на друго равнище. Медицинските стандарти са причината за сегашното тежко положение. Всичките 39 стандарти са незаконни. Целта ни не е да срутим здравната система, а да покажем, че по този начин не може да се продължава, категоричен беше д-р Кацаров. Ще имаме добро здравеопазване, когато болниците имат равни условия, без значение дали са частни, общински или държавни. Негово величество пациента сам ще определи къде да се лекува и по този начин ще има пазарни отношения, завърши той.

Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациента заяви, че държавата няма да даде пари за здравеопазването и през следващата година. Здравната карта няма да реши никакви въпроси и проблеми. Министърът твърди, че тя ще е задължителна, но до сега не съм чул от другаде такова твърдение. Тази здравна карта не решава и по-стари проблеми. Няма механизъм, по който да се оптимизира ситуацията на сегашните лечебни заведения и откриването на нови. Никой не мисли за пациента. Това е най-голямото притеснение на нашата асоциация. Тази здравна карта не удовлетворява потребностите на гражданите на България. Данните там са стари и грешни. Крайният резултат с тази здравна карта няма да реши основните проблеми и въпроси, завърши Таушанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини