Йордан Бакалов обичал да стреля по едър дивеч

share

Страстен ловец, притежава автоматични пушки и с тях отстрелва едър дивеч.
Така приятели описват служебния вътрешен министър Йордан Бакалов, който не пропускал излети, когато има възможност, пише "24 часа".


Обикновено се целел в глигани и диви кози, но обичал да гърми и по пернати. Имал сериозни постижения в лова на диви прасета. “Толкова е точен в мерника, че понякога му завиждам. Добре, че е с очила. Ако ги нямаше, никога няма да можех да го стигна в стрелбата”, казва дългогодишният му съратник в политиката и семеен приятел Здравко Зафиров, който беше зам.-министър на вътрешните работи и на МО в правителството на Иван Костов.

Откакто Бакалов оглавил МВР, телефонът на Зафиров не преставал да звъни.
“Честито!”, непрекъснато чувал в слушалката той. “Чакайте, бе, не съм аз министър, за да ме поздравявате”, отвръщал той. “Няма нищо, предай му нашите поздравления”, настоявали те.

“С Данчо тръгнахме в политиката от нулата. Той остана по-дълго в нея благодарение на опита, който натрупа в 4 парламента”, казва Зафиров. В далечната 1995 г. Бакалов е кандидат-кмет от СДС на Асеновград. Тогава губи с малко от претендента на БСП Божидар Малинов.

Независимо от това сините лидери виждат в него обещаващ политик. И той оглавява СДС в родния Асеновград. Това е трамплинът, който го изстрелва по-нагоре. Дълги години е начело на синята организация в Пловдивска област и зад гърба си има 4 мандата в Народното събрание.

През март 2013-а Бакалов обяви, че се оттегля от политиката и се отдава на преподавателска работа. Защитава дисертация и става доцент. Сега чете лекции по национална сигурност в Нов български университет и в Колежа по икономика и администрация в Пловдив.

Казва, че му харесва това занимание и най-вече, че е сред млади и необременени хора.
Няма как обаче да избяга напълно от политиката, след като е пребивавал толкова дълго в нея. Трудно може да се намери пловдивски седесар, който да каже нещо лошо за Бакалов.
“Никога не изразяваше крайни мнения и не се конфронтираше. Това му помогна в кариерата. Помня, че дори Иван Костов, макар да беше вече напуснал СДС, да казва за Бакалов: “Данчо е добро момче”, разказва бившият областен управител на Пловдив Андон Андонов, заклет костовист.

Той смята за правилен избора на президента Росен Плевнелиев да предпочете Бакалов за служебен министър на вътрешните работи. “През годините като депутат натрупа опит и най-вече в областта на сигурността и досиетата, това ще му е от полза в МВР”, изтъква Андонов.

“Може ли да помогне, на никого не отказва, без да иска нищо насреща”, вметва Здравко Зафиров. И припомня как двамата с Бакалов редовно се грижели за баба Минка Пророчицата от с. Осетеново, Казанлъшко. Преди години я попитали от какво има нужда, а възрастната ги помолила да закупят земята под селската църква, която тя изградила.

“Извадихме с Данчо лични пари и изпълнихме желанието ”, казва бившият зам.-министър. Въпреки че дълги години пребивава на жълтите павета, Бакалов не си помислил нито за миг да изостави родното място.
“И сега си живее в Асеновград в скромна къща, а съпругата му Тошка изобщо не се е
местила в София”, допълват авери на министъра. Съпругата никога не му се е месила в работата и винаги е страняла както от политиката, така и от светлините на прожекторите. Тя се грижи единствено за дома.

Двамата се запознали на студентска бригада в Елхово, където Тошка беряла ябълки, а Данчо - цвекло. Свалил я буквално на полето. Учели инженерство и по соцвреме ги пратили да прибират реколтата. Живеели в бараки с общи бани. След работата на полето вечер се отбивали в местното заведение. Там Бакалов се проявил като танцьор и омаял Тошка.

Няколко години по-късно се оженили. Заживяват в Асеновград, раждат се синовете им Иван и Валентин, които вече са големи. Първият е завършил археология, а вторият е студент. Бакалов още не е станал свекър.

“Не се е чуло да е вдигал сватба, инак щеше да ни покани”, казват приятелите на министъра, който на 1 септември ще навърши 54 г. Няма как да живееш в Станимака и да не се пробваш в кулинарията.

Градчето е известно с прочутите гръцки сармички, изискани гозби и хубаво вино. Принос към местната кухня внасят както гърците, така и турците, които открай време живеят в Асеновград. Бакалов обаче отдавна е забравил кулинарните си навици, с които навремето впечатлявал съпругата си. Сега предпочита нейните специалитети.

Посветил е времето си на научни занимания. Надградил е докторантурата си с монографията “Теоретичен модел на политика за сигурност и граждански контрол в Република България”.

Според рецензента му проф. Любомир Минчев от академията на МВР Бакалов си е поставил твърде амбициозната и много добре изпълнена задача да напише теория за сигурност и граждански контрол.

Предвид благия му характер едва ли ще мъчи студентите, на които преподава. Отзивите са, че не е заядлив и не къса на изпити. В същото време обаче изисквал от младежите да знаят материала. Студентите му го описват като земен и разбран човек.

Водещи новини

Още новини