Забраниха лова на пернат дивеч в Добричко заради птичи грип

  • 09 февруари 2015 11:29

  • 953
  • 0
Забраниха лова на пернат дивеч в Добричко заради птичи грип
© Булфото (архив)

Забранен е ловът на пернат дивеч в Добричка област във връзка със строгите мерки срещу разпространение на птичи грип, съобщи Фокус.

Мерките за ограничаването и възникването на разпространение на птичи грип са наложени от обстоятелството, че има възникнало огнище. Става въпрос за регистриран случай при къдроглав пеликан в местността „Пода”, Община Бургас.

Това заяви директорът на Областната дирекция в Добрич към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Розалина Брайкова, цитирано от изданието. Мерките, които обхващат няколко български области, са разпоредени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ, посочи д-р Брайкова.

Мерките са в сила за трите области с излаз на Черно море – Добрич, Варна и Бургас. След регистриране на случая в Добрич е била свикана областна епизоотична комисия, председателствана от областния управител д-р Маргарита Новоселска. Тогава са начертани основните мерки, които трябва да се предприемат. Те са съобразени с разпореденото в заповедта на изпълнителния директор на БАБХ.

Мерките са следните: Дирекцията в добруджанския град да бъде приведена в повишена епизоотична готовност; По места са проведени общински епизоотични комисии (още преди седмица е изпратено писмо в тази връзка до всички осем кмета в областта като срокът за провеждане на такива общински комисии е изтекъл в края на миналата седмица).

По места мерките са различни в зависимост от спецификата на съответния регион. Извършват се проверки, съвместно с представители на орнитоложки дружества. Такъв е обход вече е извършен, посочи д-р Брайкова. Не е установено наличие на умрели диви птици около местата, където това се очаква – езерата около Шабла и Дуранкулак.

Постоянен ветеринарно-медицински контрол е въведен във всички птицевъдни обекти, които са разположени на територията на областта. Проверява се спазването на мерките за биосигурност. В готовност е техниката за дезинфекциране на такива места, ако е необходимо, допълни д-р Брайкова.

Пазари на птици на територията на областта няма, но въпреки това е забранено извършването на такива дейности. Забранено е също провеждането на изложби и други събирания на домашни и други птици. От началото на миналата седмица с нова заповед на изпълнителния директор на БАБХ са въведени и други допълнителни мерки. Забранен е ловът на пернат дивеч.

Забранен е също достъпът на външни лица и любителският риболов във водоемите и местата, които се обитават от диви мигриращи птици.
„Другото, което ние сме длъжни да направим, е извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици, на стопаните на птицевъдните обекти и тип задни дворове е разпоредено да не допускат излизането на птиците извън дворовете, да извършват разделно отглеждане на гъски и патици от други домашни птици, ако има такива налични в стопанствата си, фуражите, с които изхранват птиците да се съхраняват в закрити помещения, всичко това се прави с оглед да не се допусне замърсяване от диви мигриращи птици. Много важно, което е разпоредено на стопаните на птицевъдните обекти, ако забележат промени в здравословното състояние на птиците или пък смъртност сред тях, незабавно да уведомят съответния обслужващ ветеринарен лекар обекта”, каза д-р Розалина Брайкова.

Вече има дежурни ветеринарно-медицински специалисти, които дежурят и в почивните дни. Служителите приемат сигнали по телефона от граждани в случаи на забелязани от тях смъртни случаи при птици или промени в здравословното им състояние. В Добричка област е имало констатиран случай на птичи грип през 2006 година, посочи д-р Брайкова.

Последвайте канала на

953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини