Последният шеф на Шесто: БСП отиде надясно

Булфото
share

Не отидох на срещата в къщата-музей Димитър Благоев, защото вчера бях на лекции в университета, каза Димитър Иванов, последният началник на Шесто главно управление на Държавна сигурност по ТВ7.

"Основният проблем на БСП е, че партията не е лидерска. Партията дълго време не е имала единоначалие, а е била управлявана от колективно управителен съвет", допълни още Иванов.

"Сергей Станишев носи отговорност за всички отрицателни процеси. Той обаче е добър ръководител и не искам да го обвинявам във всички беди", допълни гостът в студиото. "При Станишев БСП отиде надясно и партията занемари социалната политика. ДПС стои най-близко до БСП, защото членовете на движението са бедни и отрудени хора, и сътрудничеството между ДПС и БСП е от философска гледна точка е логично", заяви бившият началник на управлението за борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви в ДС. Той обаче посочи, че сътрудничеството между двете партии е на конюнктурна основа.

"На вчерашната среща не се е говорило за името на новия лидер на БСП", каза още Иванов в ефир. "Не става дума за личности, въпросът е партиен. Не трябва да става дума за котерии и лично отношение към лидера. Става дума за тесния елит около Станишев – уж би трябвало да са на избираеми и длъжности – Янаки Стоилов и другите, които са кабинет – Татяна Буруджиева. Срещу тях са част от основната членска маса и партийните организации, които не взимат участие в съдбата на партията", поясни Иванов.

"Сакралната дата е 2 август и мястото е Бузлуджа (съборът по повод създаването на първата социалистическата партия в България). Тогава и там трябва да се промени цялото ръководство на партията", каза още Иванов, но не можа да се ангажира с конкретни имена. Той предложи временно колективно ръководство с участие на различните поколения в партията.

"Пътят на Георги Първанов ще се пресече с БСП", завърши Иванов.

Водещи новини

Още новини