Борисов: От тук нататък война и реваншизъм до дупка (обновена+видео)

share

След като началото на днешния пленарен ден започна с предложения за изслушване на здравния и образователен министър, а не според предвидената програма със закона за МВР, за първи път от доста време на парламентарната трибуна се качи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Предлагам законът за МВР да остане за вторник. Той е много важен, заяви той.

Бившият министър-председател мотивира искането си с това, че вчера на Консултативния съвет за национална сигурност при президента с останалите лидери на парламентарно представените групи в парламента – Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, и в присъствието на председателя на парламента Михаил Миков - са се разбрали и единодушно за постигане на съгласие за плавен преход до изборите.

„Стиснали сме си ръцете и сме си записали приоритетни задачи. И тъй като Станишев каза, че днес и утре го няма, а Местан го няма в четвъртък и петък, в понеделник имаше нещо друго, г-н Миков ще ми припомни какво, и се разбрахме за вторник в парламента да обявим 10-15, колко закона, а според мен закона за МВР, който е необезпечен и ще позволи кадрови назначения без конкурс, това, което става не е в тона на политическо съгласие", коментира Борисов.

На това Янаки Стоилов от БСП обаче не се съгласи под предлог, че ГЕРБ също се опитват да вкарват промени в Наказателния кодекс, като са поискали изслушване на Таня Андреева и Анелия Клисарова.

Тук Борисов се опита да бъде толерантен и се съгласи точката да отпадне: „Не подвиквайте. Абсолютно резонно е това, което казахте. След като това е важно за вас, аз съм човек, който може да застава от другата страна“.

След гласуване точката бе отхвърлена.

Тук провокацията от ГЕРБ не спря и бившият парламентарен шеф Цецка Цачева направи предложение едновременно да бъде гласувано предложение на отпадане на седмичната програма на точка първа – Закона за МВР, и точка 3 - за промени в Наказателния кодекс.

Това предложение Михаил Миков определи като некоректно, а Четин Казак от ДПС помоли Цачева да не превръща НС в пазар. „Ние тука не сме дошли да правим пазарлък – иди ми, дойди ми. Когато сте предложили една точка, дръжте на нея докрай. Когато имате една позиция, дръжте на нея като принципна, а не конюнктурна“, каза той.

Изненадващо обаче след това Янаки Стоилов предложи същото, което и Борисов, а именно отлагане на точките за Закона за МВР и за Наказателния кодекс. Макар и отхвърлено преди минути, сега предложението бе прието и двете точки отпаднаха и останаха за другия вторник.

Ядосани атакистите поискаха 30 минути почивка, за да може, по думите им, ГЕРБ и БСП да се разберат какво ще правят. Зам.-председателят Мая Манолова обаче даде само 20.

По-късно в кулоарите на парламента Бойко Борисов не пропусна да коментира случилото се: "На БСП, на ДПС и на „Атака” вяра не може да се има. Видяхте, за да ми е чиста съвестта, предложих най-толерантните неща от трибуната на парламента. Не само, че ни порязаха, те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера”, каза той.

"Вчера Станишев, Местан и Сидеров не само се подписаха, не само приеха, те редактираха целия този текст, заедно с Мишо Миков. Във втора точка ясно е казано да се определят приоритетите на парламента и на изпълнителната власт”, коментира Лидерът на ГЕРБ.

"Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети тази седмица след консултациите кои закони и какво могат да подписват и какво не”, допълни първият в ГЕРБ.

От тук нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка сега. Сега, с приемането на Закона за МВР, първо, нямат 160 млн. разписани в бюджета. Те ги нямат парите, те ще влязат от следващата година. Това означава без конкурс да назначат всичко на едно провалено министерство, на което вчера Сидеров го каза и на КСНС – депутатите на „Атака” и депутатите на БСП оспорват купуването на гласове, изборите оспорват. Тези хора искат сега без конкурс да назначат всичко”, отбеляза Борисов.

Помолен да коментира какво според него означава война и реваншизъм, лидерът на ГЕРБ заяви: "Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен”.

„Те не разбраха урока за Сметната палата. Аз и тогава им казах – не правете главния одиторен орган на държавата от две провалени партии. Не го правете”, каза още Борисов.

Попитан дали променя договорките за изборите и всичко останало, Борисов обяви, че вече не им вярва: "Чета вчера това, което Станишев, Местан и Сидеров редактираха. Това не го е писал президентът, те го писаха в неговия кабинет. Аз не съм направил нито едно предложение, включително има казах, която дата кажете, приемам”.

Водещи новини

Още новини