Плевнелиев свиква извънредно КСНС (обновена)

share

Президентът Росен Плевнелиев свиква идния вторник Консултативния съвет за национално сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Решението на Плевнелиев идва непосредствено след пожеланите от Сергей Станишев избори до края на юли.

На Съвета ще бъдат обсъдени важни въпроси, сред които датата за предсрочни избори, избори за еврокомисар и належащи реформи.

Самият Плевнелиев коментира, че темата за служебния кабинета до този момент не е толкова належаща.

"В ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания", заяви пред журналисти президентът.

Най-доброто, което те могат да направят е да се съберат заедно и да вземат национално отговорни решения. Във вторник очаквам отговорно отношение от всеки един от българските политически лидери в този момент. Не става въпрос само за дата за избори, а още повече за дата за избори, която е изгодна за един или друг. По никакъв начин не е изгодна за българския народ, по думите на Росен Плевнелиев.

„Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт, за проевропейско и продемократично развитие. Изборите са именно това, затова аз чрез този КСНС ще дам всичко от себе си и искам да уверя народа, за да може да имаме национално отговорен и демократичен подход, за да имаме яснота кога ще има избори, каква ще е процедурата за избора на еврокомисар, какво ще правим по „Южен поток”, какво ще прави Народното събрание в следващите седмици от неговата работа и т.н.”, отбеляза държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев коментира дали е под въпрос финализирането на споразумението с Европейската комисия по следния начин: „По никакъв начин не е под въпрос, защото специално финализирането на партньорство с ЕК може спокойно да бъде придвижено както от едно правителство в оставка, така и от служебно правителство. Те нямат нужда от Парламент и съответно решение на Парламента. Това не е проблем, но разбира се ще стане сериозен проблем ако политическите лидери влязат в поредната фаза на противопоставяне и тясно партийни интереси и не покажат достоен и отговорен европейски подход, включително и по темата за споразумение с ЕК”, обясни президентът, цитиран от Фокус.

„Това е част от плана, който аз ще изложа пред политическите лидери във вторник, това е част от декларацията, която ще искам да договорим, защо не и да се обединим около нея, защото вече обявих, че търся широко, а защо не и национално съгласие по няколко важни теми – дата за избори, процедура за еврокомисар, реформи, които не ни чакат и неотложни проблемни казуси като „Южен поток”и споразумението за партньорство, които не се интересуват от партийно боричкане и противопоставяне”, обясни Росен Плевнелиев.

„Вторник ще бъде интересен ден. Призовавам за национално отговорен подход. Президентът трябва да спазва Конституцията, президентът не може към този момент да предложи дата за избори, президентът отговаря за национално отговорния подход. Надявам се дата за избори – общо приемлива, да се роди на КСНС”, каза още Плевнелиев.

„Искам да уверя нацията, че ще се отнеса максимално отговорно към своят ангажимент за съставяне на служебно правителство. През 2013 г. показахме, че в много труден момент за нацията се отнесохме отговорно и в крайна сметка служебното правителство свърши добра работа. Прекалено рано е в момента да се раздават постове за служебно правителство. Имаме много по-важни неща за вършене. Апелирам към национално отговорен подход и ще се надявам, оптимист съм, че във вторник ще имаме едно отговорно отношение и дай Боже разумни и работещи решения за нацията за решаване на кризи, а не задълбочаване”, допълни Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини