Румен Петков: Вот през лятото няма да бъде полезен за обществото

Булфото
share

Предсрочни парламентарни избори през лятото ще обслужват купувачите на гласове. Това прогнозира Румен Петков в Плевен на пресконференция на АБВ, цитиран от "Дарик".

Петков изтъкна, че тогава е отпускарския период и е невъзможно да бъде организирана смислена предизборна кампания, която да достигне до повече хора и да ги мобилизира да гласуват. "Аз мисля, че "избори веднага" не е добро решение - то ще донесе ново отвращение на хората към политиците и ще бъде в интерес само на Сергей Станишев", добави Румен Петков.

Той е убеден, че подобен вот няма да бъде полезен и оздравителен за обществото като цяло, ще се отрази неблагоприятно на политическата система и на българските институции.

Според Румен Петков най-доброто време за избори е октомври-ноември, но прогнозира, че може да се стигне до предсрочен вот още през септември. Петков е скептичен, че сегашното Народно събрание ще може да се произнесе за задължителното гласуване. "Този парламент няма да постигне консенсус по задължителното гласуване, бе категоричен политикът. Според него обаче сегашните депутати трябва да нанесат промени в законодателството, за да премахнат "узаконяването на купуването на гласове чрез наблюдатели" и "ясно да поставят в закона възможността за мажоритарен вот".

Румен Петков е убеден, че "трябва пред скоби да се постави и въпросът за бюджета", както и да не се приема новият закон за МВР, който щял да деморализира системата.

Водещи новини

Още новини