Цветанов покани Калфин да му обясни за Шенген

Булфото
share

Вицепремиерът Цветан Цветанов покани кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин да му обясни за Шенген.

На въпрос на журналисти за изказване на Ивайло Калфин, който казал, че границата с Турция не се охранява и това ще затрудни влизането в Шенген, Цветанов заяви: „Ивайло Калфин, бихте ли ми казали колко пъти отиде на Капитан Андреево, както направиха евродепутати, както направиха депутати от Бундестага, политици от Холандия?

Има мисии, които са извършени за оценка на сухопътна, въздушна, морска граница, Шенгенската информационна система и визовата оценка. Тези оценки са дадени положителни за готовността на страната и покриване на критериите за Шенгенското пространство. Моля ви - просто извадете последното заключение от Съвета на министрите на вътрешните работи, където ясно и категорично е заявено: България и Румъния са покрили критериите към март месец 2011 г. и в момента трябва да се вземе политическото решение за влизането на България в Шенген”, посочи той.

„В момента мога да му кажа на г-н Калфин - той може би визира периода, в който те управляваха, в който той можеше да осъществява и парламентарен контрол, но той не го е правил”, посочи Цветанов.

По думите на Цветанов, забавянето, което е било констатирано към август 2009 г., е било катастрофално и това бе заявено на конференцията преди два дни в Брюксел, където казаха, че България преди три години нямало как да покрие критериите.

„България покри критериите и това категорично и ясно е казано от експертите, не от подобни политици като Ивайло Калфин, който е в предизборна кампания и може би още от самото начало е достатъчно уморен, за да може да се контролира и да говори смислени неща. В дебата, в който имах възможност да водя в Бундестага в Мюнхен, действително изпитах удоволствие и удовлетвореност от дебата, който се водеше от парламентаристи от страна на ЕС. Много съм удовлетворен от конференцията, която приключи”, заяви Цветанов.

Единственото, което в момента е като дебат, е какви са промените в ЕС. „Виждате, една Дания, виждате проблемите, които възникнаха в Италия, Малта, проблемите, които възникнаха в Северна Африка. Всичко това, което се случи в момента - като Гърция и миграционния поток, това са проблемите, които ги обсъждаме. Но да говориш, че турската граница не е надеждна и не се охранява – аз мога да му кажа, че има три зони – първата от 0 до 2 км., втората е от 2 – 10 км и третата от 10 до 30 км.

Всичко това е оборудвано с необходимата телевизионна система, стационарни и подвижни станции, система за постоянна връзка. Това са неща, които мога да му изпратя и да го запозная, защото може би ще му се наложи да води дебат по темата Шенген. Поне като евродепутат, който досега представляваше страната ни в ЕП, трябваше да бъде по-подготвен и винаги съм на разположение на подобни хора. Нека да се отнасяме сериозно към националните приоритети на страната, а и все пак Калфин бе съветник на Гоце, беше вицепремиер и министър в кабинета на Тройната коалиция и основните национални приоритети на държавата трябваше да ги знае”, категоричен бе Цветанов.

Водещи новини

Още новини