Калфин: Николай Младенов блокира работата на МвНР

Булфото
share

По повод изявлението на министър Николай Младенов за назначаването на стотици служители в МВнР по време на правителството на премиера Сергей Станишев, бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин коментира, че това твърдение е спекулативно и не отговаря на истината.

„По времето на моя мандат като външен министър МвНР оптимизира максимално работата си и следвайки правителствената политика, намали максимално състава на министерството, свеждайки го от близо 2000 до 1700 души - най-ниската бройка от 1990 г. дотогава. Последващите действия на министър Желева и на министър Младенов за по-нататъшни съкращения и назначения на непрофесионарни кадри доведоха до фактическо блокиране на работата на МВнР както в София, така и в задграничните мисии", заяви кандидат-президентът на левицата.

"Приканвам министър Младенов да направи публични позициите, на които според него са назначени служители без конкурс. Сред тях не следва да бъдат длъжностите, за които няма изискване или не може да бъде провеждан конкурс. Това са посланици, служители на граждански договори, втори членове на семействата, служители на специфични длъжности в посолствата, върнати по решение на съда служители и т.н. Същевременно министър Младенов да сравни този списък с назначените от самия него подобни служители по същите критерии. Тогава вероятно ще си отговорим защо в момента българската външна политика е невидима", каза още Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини