Орешарски и Станишев: България е за диалог между Русия и Украйна (видео)

share

България ще е сред страните, които ще платят най-високата цена при изостряне на взаимоотношенията ЕС-Русия заради Украйна.

Това обясни премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос за политиката на България спрямо кризата в Украйна, по врем на срещата „Открито управление". Засега предварителната подготовка на проекта „Южен поток" не е спряла. България обаче внимателно следи развитието на отношенията на ЕС с Русия, допълни министър-председателят. България е за международното право, за принципа на териториалната цялостност на Украйна, пък обясни Сергей Станишев. Той допълни, че България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се развие на диалогът между Украйна и Русия. Не подкрепяме нагнетяване на напрежението. Ние тук в Югоизточна Европа, граничейки по море с Украйна и Русия, сме засегнати от каквото и да било, подчерта Станишев. По думите му, това е опасност за просперитет и стабилността на България и трябва да бъде избегнат.

Призоваваме всички да започнат политически диалог. Има цялостен комплект проблеми, в това число редица отстъпките на новата власт в Украйна бяха в абсолютно погрешна посока, както и отмяната на регионалните езици, каза още Станишев. Това е много голям сигнал, че много от гражданите там не са равноправни. В Украйна не живеят между 2 хиляди французи, но там живеят българи и те трябва да знаят, че България стои зад техните интереси и ще направи всичко, те да са защитени, каза още Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини