Манолова: Ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено

Булфото
share

Ветото на президента върху новия Изборен кодек ще бъде отхвърлено утре в НС , каза в Кюстендил зам.- председателят на парламента Мая Манолова.

„Той е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс. Евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората. Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една по- добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота . Ангажиментът ни е честни избори и това е, което постигнахме с кодекса", коментира Манолова.

Заместник- председателят на Народното събрание припомни, че президентът излезе с предложение за референдум, след като отсъства 7 месеца от дебата за новите изборни правила. Според Манолова, мотивите за ветото са несъстоятелни и тя очаква утре всеки един от тях да бъде опроверган и по време на извънредното заседание, „за да няма и капка съмнение, че това, което предлагаме като нов изборен регламент е най- доброто, което в момента са в състояние да приемат партиите, които са в парламента".

„Надявам се, че в следващата фаза- структурирането на ЦИК, където той има своите отговорности, ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените срокове в кодекса, за да може нормално и достатъчно рано да стане възможно избирането на новата ЦИК, с една публична процедура", заяви Манолова, цитирана от Дарик.

Водещи новини

Още новини