Парламентът прие окончателно Изборния кодекс

Булфото
share

Парламентът прие окончателно Изборния кодекс. Той ще влезе в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Председателят на комисията за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова благодари на колегите си за търпението и за участието им в работа както по изготвянето, така и по приемането му.

Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин и при активно гражданско участие, добави Манолова.

Депутатите гласуваха методиките за определяне на резултатите от гласуването на мандатите при избор за народните представители,  за президент и вицепрезидент, за евродепутати, кметове и общински съветници.

При гласуването на методиката, отнасяща се до определянето на резултатите от гласуването на мандатите при избор за народните представители Мустафа Карадайъ /ДПС/ посочи, че методиката трябва да е ясна и разбираема за хората. От тази гледна точка  ние имаме своите възражения по нея, отбеляза Карадайъ. Според него математиците би трябвало да изпишат достатъчно ясен текст,  така че всеки да може да направи проверка на резултатите. Той посочи, че не правят предложение за методика, въпреки че, според тях, методиката от 2009 г. дава резултат във всички случаи. Приемането на методика е в отговорностите на тези, които я приемат, посочи Карадайъ.

В реплика към Карадайъ Цецка Цачева от ГЕРБ посочи, че няма как да избягат от тяхната отговорност и при изработването на  Изборния кодекс, и при обсъждането на законопроекта. Вашият лидер тази сутрин за всичко обвини опозицията, обаче няма да успеете да излъжете хората, заключи тя.

Водещи новини

Още новини