Принципът за уседналост на изборите остава! ДПС ще сезира КС

  • 21 февруари 2014 14:56

  • 5140
  • 25
Принципът за уседналост на изборите остава! ДПС ще сезира КС
©

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост. Това стана с приемане на допълнителни разпоредби към проекта на Изборен кодекс.

С приетите разпоредби „живял последните 5 години в страната” е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава. Право да избират на местни избори и да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Според дефиницията за "живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" се смята този, който 6 месеца преди датата на местните избори има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство или има постоянен и настоящ адрес в различни общини или кметства в България. "Живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" е и гражданин на друга държава - членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на съответната община или кметство 6 месеца преди изборите. Променилите адресната си регистрация след тази дата имат право да гласуват по предишния си адрес.

Право да избират членове на Европейския парламент от България ще имат българските граждани и граждани на друга държава - членка на ЕС, които имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и са живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на ЕС. "Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на България или в друга държава от ЕС, най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на изборите. Това се отнася и за гражданин на страна - членка на ЕС, който има адрес на пребиваване в България или в друга държава - членка. Право да бъдат избирани за членове на ЕП от България имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в България или в друга държава - членка на ЕС. Право да бъдат избирани имат и граждани на държава - членка на ЕС, които имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и са живели най-малко през последните 6 месеца в България или в друга държава - членка на ЕС. "Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на България или в друга държава от ЕС, най-малко 6 месеца към датата на изборите. За живеене в страната се приема и престоят извън България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава. За "живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", ще се счита и гражданин на държава от ЕС, който има адрес на пребиваване на територията на България или на друга страна - членка на ЕС, най-малко 6 месеца към датата на изборите.

При изискванията към кандидатите за президент и вицепрезидент депутатите записаха, че "живял последните 5 години в страната" е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на България през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

Веднага след отхвърлянето на предложението стана ясно, че ДПС ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд. "Уседналостта е европейски принцип, само че в Европа уседналостта показва на избирателя къде може да гласува", заяви Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в. "Ако не може да гласува на едно място, той може да гласува на друго. В редакцията на Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после уседналостта не трябва да се нарича уседналост, а забрана за гласуване. Това е лишаване от право на гласуване и ние твърдим, че това е противоконституционно. В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме, ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, продължи Местан.

"Нашият въпрос ще бъде: „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?”. Ако отговорът на Конституционния съд е, че не може с Изборния закон да се дописва Конституцията, че може да се въвежда уседналост, но трябва да се направи по начин, който не лишава българските граждани от право на глас, което ще рече ако не могат в община Х, да могат да гласуват в друга, то тогава ние трябва да променим и противоконституционните текстове”, подчерта той.

"Лакмусът дали колегите от другите парламентарни групи са искрени в тезата си, че не нарушават Конституцията, е дали ще подкрепят подписката на ДПС. Ако не получим подкрепа от другите партии, това ще означава директно признание от тяхна страна, че знаят, че нарушават Конституцията и въпреки това предлагат противоконституционни текстове, за да реализират конюнктурни политически цели”, посочи Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5140 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Националист

2014.02.24 | 01:54

25
По този начин сме сигурни, че ще се прекрати изборният туризъм от Турция веднъж за винаги и Местан естествено реве, защото ще му спрат гласоподавателите! Това е много добре за българите!

2014.02.22 | 16:59

18
Не бързаи, да видим какво ще реши КС !!!!!

2014.02.24 | 01:54

24
ПРОМЯНА към добро е възможна САМО с ВОЛЕН и АТАКА начело !
БОЗДУГАН

2014.02.24 | 01:54

23
Ей , тикви прости , гласувайте за АТАКА ! Имате да ни връщате ! Обещаваме , че по-малко ще киснете по затворите ! АТАКААА !
gej serGEJ

2014.02.22 | 22:38

22
кур за турците !
ciganin turcin

2014.02.22 | 22:38

21
kur za bilgarite ganyovci dolu ataka dolu gerb sam dps bsp

2014.02.22 | 22:38

19
БРАТЯ БЪЛГАРИ , не вярвайте на медиите ! НИКАКВИ АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета ,гербаджийски ТИКВЕТА , дудучета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!!
Изродите на Атака!

2014.02.22 | 22:38

20
Ти НЕ си брат, а изрод от Атака! Я метла! ИЗРОД АТАКИСТКИ!

2014.02.22 | 16:59

17
Принудиха ли Бойко Борисов и СИК Славчо Христов да им прехвърли собствеността върху СИБАНК? С посредствени, зависими и крадливи хора, които се бухнаха в политиката, няма как да се случат нещата. Още ли не разбирате от какво е замесен Бойко, Цецо, а сега и Бареков , че Волен е един долен лъжец... Ами, червените останаха, това е!

2014.02.21 | 23:26

16
religiozno etniceskata dps ne e li sazdadena protivokonstationno togava moje sega ne moje naruhavat ni se privilegiite imame pravo na privilegi ciganite i turcite naruhavate ni pravata ataka ataka vahta maicica prodajna
GEORGI

2014.02.21 | 22:30

15
А може ли на кюрдски език в Турция...

2014.02.21 | 19:36

7
за кюрдския може и да е разрешен вече. нека в Турция да направят официален език българският. в началото на миналия век сме имали 60 000 българи само в Истамбул. защо не излезнат от ДПС и да кажат къде са изчезнали изведнъж те и как така са си сменили българските имена

2014.02.21 | 22:30

14
Да го духа дпс!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини