Машинното гласуване ще е експериментално за евроизборите

  • 21 февруари 2014 16:05

  • 1962
  • 1
Машинното гласуване ще е експериментално за евроизборите
©

Машинното гласуване ще се проведе в до 500 избирателни секции при изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г. и при общите избори за общински съветници и кметове през 2015 г., реши парламентът, предаде БТА.

Депутатите продължават с гласуването на текстове от новия Изборен кодекс. Дотогава машинното гласуване ще се провежда експериментално в до 500 секции, като резултатите от експерименталното машинно гласуване няма да се вземат в предвид при определяне на резултатите от изборите от Централната избирателна комисия. В експерименталното машинно гласуване може да участва всеки избирател, независимо дали е гласувал на същите избори с хартиена бюлетина. Предложението броят на секциите да бъде увеличен от 200 на 500 беше направено от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от Коалиция за България. Секциите за машинното гласуване ще се определят от Централната  избирателна комисия не по-късно от 5 дни от датата на насрочването на съответния вид избор.

Депутатите приеха също, че в 15-дневен срок от влизането в сила на Изборния кодекс Народното събрание трябва да избере, съответно президентът да назначи нови членове на Централната избирателна комисия. Мандатът на заварените членове на комисията ще бъде прекратен с встъпването в длъжност на новите. Депутатите решиха не по-късно от 55 дни преди произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент през 2014 г. ЦИК да приеме правилник, да създаде обществен съвет и обучително звено, да определи условията и реда за машинното гласуване, да утвърди образците на изборните книжа за европейските избори през 2014 г. и да ги обнародва в "Държавен вестник". В същия срок ЦИК, съгласувано с Министерския съвет, ще трябва да определи условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, включително и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

В четиримесечен срок след влизането в сила на Изборния кодекс ЦИК трябва да утвърди образците на изборните книжа за всеки вид избор, с изключение на европейските през 2014 година. Частичните избори, за които към датата на влизането в сила на кодекса има обнародван указ на президента на републиката за насрочването им, ще се произвеждат по реда на отменения Изборен кодекс, решиха депутатите. Според приетите текстове кметовете на райони, избрани от общинските съвети, ще продължат да изпълняват правомощията си до произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.22 | 09:12

1
Na elektronni ma6ini ne viarvam,vinagi e vyzmojno da se manipulira rezultata.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини