ГЕРБ искат спиране на строителството на дюните край Несебър (видео)

Булфото
share

ГЕРБ настояват да се предприемат мерки за преустановяване на строителните работи на терена с дюни край морето в Несебър.  Това каза на пресконференция в парламента депутатът Лиляна Павлова по т.нар. скандал Дюнигейт.

От опозиционната партия настояха министърът на околната среда и цялото правителство да предприемат незабавни действия и мерки. Според Павлова аргументът, че съдът е отменил спирането на строежа, не е аргумент. Тя призова управляващите да не се  крият зад решението на съда.

Към днешна дата имаме пълно картиране на Черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя  показва, че на този терен има 90 процента дюни, обясни Павлова и допълни, че заради това там е недопустимо и не трябва да бъде разрешено да се строи, независимо от решението на съда по заповедта на РДНСК за спирането на строителството.

Първата стъпка, която трябва да бъде направена е приемане на направените карти, каза Павлова. Тя допълни, че след това  трябва да се издаде заповед по закона за биологичното разнообразие за недопустимост на строителството, тъй като парцелът е в Натура 2000.

ГЕРБ очакват от министъра на инвестиционното проектиране да каже дали РДНСК е предприела отново действия по издадените разрешения за строеж.

От опозиционната партия посочиха, че проектът за строеж е на "небезизвестния архитект Калин Тихолов". От партията посочиха, че много добре са известни връзките между архитект Тихолов и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Как бихте защитавали обществен интерес, ако ваш близък приятел е архитект на конкретния проект, питат от ГЕРБ.

Лиляна Павлова посочи, че цялата политика на правителството от последните месеци е насочена към застрояване на Черноморието. Това е последователна политика на правителството, която е крайно недопустима, заключи тя.

Водещи новини

Още новини