Плевнелиев се обяви против текст от проекта за новия Изборен кодекс

share

„Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта". Това се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Съобщение е във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, публикуван на сайта на Народното събрание на 17 октомври 2013 г. и изпратен за мнение на Венецианската комисия, § 12, който гласи следното:

„§12. При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.".

В изявлението на Росен Плевнелиев се казва още:

„За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове. Нещо повече, изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план.

Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции.

Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии."

Президентът Росен Плевнелиев стартира утре традиционния "месец на политическите консултации"

На 13 февруари, четвъртък, президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на традиционния "месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили. Държавният глава ще се срещне последователно на „Дондуков" 2 с ръководствата на „Атака", ДПС, БСП и ГЕРБ.

На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на парламентарно представените партии за 2014 година. Президентът ще търси консенсус и по значими за обществото теми, сред които са:

- доходите, заетостта и икономическият растеж;
- справедливост, сигурност и правосъдие;
- работещи институции, административна реформа, електронни услуги;
- монополи и енергетика;
- състоянието на медийната среда;
- по-добра бизнес среда;
- европейски дневен ред;
- инфраструктура за модерна България;
- реформи на дневен ред в ключови сектори - образование, наука, иновации; здравеопазване; енергетика; сигурност.

Месецът на политическите консултации ще започне със среща с представители на ПП „Атака", която ще се проведе на 13 февруари, четвъртък, от 10.30 часа на „Дондуков" 2.

Водещи новини

Още новини