Анализатор: БСП се е превърнала в пехотата на ДПС в нейния щурм към властта

share

Ако Първанов и хората му овладеят политическото недоволство в БСП, напълно възможно е значителна част от подкрепата да се отлее към тях. Това едва ли ще доведе до разцепване на БСП, но със сигурност ще дестабилизира лидерството на Станишев и респективно на подкрепата за правителството. Това обяви в интервю за “Стандарт” социалният антрополог Харалан Александров.

Според анализаторът твърде дълго идеологическите, ценностни и социални конфликти в БСП са били потулвани или удържани около монолитното лидерство, сега те стават неудържими.

"В БСП има значителна тревога, да не кажа недоволство, около ситуацията, в която се намира партията и най-вече около ролята на водещ партньор в коалиционно правителство, от което получава повече негативи, отколкото позитиви. БСП се е превърнала в пехотата на ДПС в нейния щурм към властта", смята Александров.

"БСП сега се намира в напрегната ситуация, под обсада и атакувана от всички страни. Това създава опасност да се отключат разрушителни процеси и ръководството около Сергей Станишев да влезе в защитен режим, да почне да напада стръвно Първанов, който на свой ред да се представи за мъченик. Не е изключено това да отприщи свирепи разпри и кръвожадни апаратни войни, които също не са чужди на традицията на БКП-БСП", посочи анализаторът.

"Искрено се надявам да надделее добрият тон и разумът, а конфликтите да бъдат удържани в рамките на цивилизования политически дебат. Във всеки случай БСП не може да продължи да си затваря очите за проблемите, защото Първанов казва правилните неща, макар и по неправилни причини", смята Александров.

Засега надделява тенденцията към въоръжен мир - двете фракции ще се карат и обвиняват, ще се гледат лошо, но ще останат заедно, няма да се сбият публично и да се отдадат на партийни наказания и ритуални унижения. Ще бъде запазен мирът най-малко защото това ще постави под риск лидерството на Станишев, който по един кротък, интелигентен и ненатрапчив начин успя да се окаже вторият най-дълго управлявал лидер в историята на партията, казва още Харалан Александров.

Водещи новини

Още новини