Социолози: Предизборната кампания стартира истерично

share

Винаги има недоволни, когато съобщаваме нашите резултати. Политиците са ни отправяли неприлични предложение, но ние винаги отказваме. Разминаването между двете изследвания се дължи на факта, че е правено по различни методи и в различни периоди. Обявяването на резултатите в един и същи ден е чиста случайност.

Това обявиха социолозите Геновева Петрова от "Алфа рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп" в сутрешния блок на БНТ. Двамата коментираха последните социологически проучвания на своите компании и разминаванията в резултатите. Нашето проучване беше направено преди да избухне бомбата АБВ и на това се дължи факта, че резултатите се разминават, допълни Първанов. Ясно е, че има изтичане на избиратели от БСП към листата оглавявана от Ивайло Калфин. Това са хора на средна възраст от по-големите градове. Това не са традиционните профили на избирателите на БСП. Забелязва се и втърдяване на позициите на твърдия електорат на партиите. Става въпрос за ГЕРБ и БСП. ДПС са с постоянни позиции и резултати. "Атака" страда най-много от последните скандали свързани с тях, категорични бяха двамата социолози.

Предизборната кампания стартира истерично. Борбата ще е най-интересна при по-малките партии. Говоря за Реформаторския блок, България без цензура. В момента има една черно-бяло разделение. ГЕРБ срещу БСП и Бойко Борисов срещу Сергей Станишев. Има желание и търсене за трета страна и за по-малкото зло. Точно тези ниши се опитва да заеме АБВ, обясни Първан Симеонов. Все още е рано да се говори за избирателна активност. Определено има шанс евроизборите да предизвикат по-голям интерес. Това се дължи на вътрешнополитическите противоречия и активността може да е по-висока от предишните евроизбори, обясни Геновева Петрова.

Водещи новини

Още новини