Ройтерс: България е замесена в скандал за оръжейни доставки за сирийския режим

Getty Images/Guliver
share

България е замесена в скандал за оръжейни доставки за сирийския режим. През последните седмици Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване. Част от оръжието идва от България. Това съобщи информационната агенция "Ройтерс", като се позовава на свои източници. 

Според агенцията доставките се осъществяват или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна. Източниците от международната оръжейна търговия твърдят, че в тези държави има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците не смеят да разочароват руснаците.

Говорителят на българското външно министерство коментира пред БТВ, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавало разрешителни за оръжейни сделки за Сирия. “От началото на конфликта няма издавани разрешения за износ на оръжие от България към Сирия, така че няма издавани такива разрешителни”, обясни говорителят на външно министерство Ивайло Кашканов.

Водещи новини

Още новини