Италия скочи срещу сирийските химически оръжия

  • 16 януари 2014 21:45

  • 1145
  • 0
Италия скочи срещу сирийските химически оръжия
©

Местните администрации на италианските градове Сан Фердинандо и Джоя Тауро се обявиха против акостирането на кораби, превозващи химически оръжия от Сирия, в намиращото се наблизо пристанище, предава ИТАР-ТАСС.

"Положението е много сериозно. Ако нещо се случи, хората ще ни съсипят. Изглежда, че външният ни министър Ема Бонино не е наясно със значението на думата демокрация", заяви пред местните медии Ренато Белофоре, председател на общинския съвет в Джоя Тауро.

Кметът на Сан Фердинандо Доменико Мадафари дори заплаши да затвори пристанището, предотвратявайки достъпа на корабите от международната коалиция, участващи в пренасянето и охраната на опасните вещества.

Той добави, че подобни мерки са обсъждани и с останалите градски ръководства, които също са изявили желание да се противопоставят на международните усилия.

На 7 януари от пристанището в Латакия потегли датски кораб, превозващ "приоритетни химически материали", между които зарин, иприт и VX-газ.

Съгласно плана, след като химикалите бъдат закарани до италианско пристанище, ще трябва да бъдат транспортирани до американски кораб за пълното им унищожаване в открито море.

Днес генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Узумджу обяви, че пренасянето на сирийските химически оръжия протича по-бавно от очакваното. Той обаче изрази увереност, че обезопасяването им ще приключи до 30 юни, както бе планирано по-рано.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини