Румен Петков: Ситуацията около „Лукойл” е абсолютно беззаконие

Булфото
share

Ситуацията около „Лукойл” е абсолютно беззаконие и правен нихилизъм от страна на държавата, каза пред "Фокус" депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

„За съжаление – никой не търси сметка на отговорните лица. А те са – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Ваньо Танов. Нещо повече – Ваньо Танов обяви, че няма де се съобрази с решението на първата инстанция на съда и ще остави рафинерията затворена. Вече имаме окончателно решение, което показва, че Танов не е бил прав. Има ли институция в България, която ще попита: защо той, който стимулира контрабандата, обявява, че няма да се съобразява с решението на съда. Има ли някой, който ще му подири сметка; има ли министър-председател, който ще го уволни, и има ли главен прокурор, който ще го отстрани от длъжност и ще предизвика прокурорска проверка за злоупотреба с власт. Това са въпросите, на които българските граждани трябва да имат ясен отговор”, каза Румен Петков.

По думите му – спекулацията с „Лукойл” е изключително грозна. „Дискредитацията на най-големия данъкоплатец показва на всички българи, че те могат да бъдат мачкани от администрацията без всякакви последствия за тази администрация”, каза Румен Петков.

На въпрос – какво ще прави компанията със загубите, които претърпя в няколкото дни, докато очакваше решението на съда, Румен Петков заяви: „Не бих могъл да прогнозирам – компанията какво ще прави, но контрабандата процъфтя. И тази контрабанда беше дирижирана от държавата. Беше дирижирина от митниците, от държавната администрация, и никой не носи отговорност”, каза Румен Петков.

Запитан дали има доказателства, че контрабандата процъфтява, тъй като властта твърди обратното – че я бори много успешно, Румен Петков каза: „Пазарът на цигарите какво показва? Пазарът на горивата – какво показва? Имаме ли намален поток на трафика – нямаме, имаме ли намалена преработка в „Лукойл” – имаме. Очевидно става въпрос за контрабанда на горива. 50 % от пазара на цигари е контрабанден. Това, че държавата лъже, не променя действителността” – каза Румен Петков.

Запитан за коментар на вчерашното интервю на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю и какво е направило най-силно впечатление от тезите му за България, Румен Петков заяви: „Изключителната му наглост. Не може чужд гражданин да се държи като генерал-губернатор”.

„Тази власт не просто не ми е симпатична, тя ми е отвратителна. Но, когато чужд гражданин се държи по този начин, властта трябва да му зашлеви два шамара и да обяви, че няма да го допуска в България. Не може той да дава оценки на българските институции. Неговият приемник – Уорлик - е същата нагла персона и той трябва да бъде изгонен от България. Впрочем – той се кани да идва в Плевенско, в село Асеново. В Плевенско той, където и да дойде, ще бъде посрещнат с плакати – „вън наркоманите от България”. Такива хора не трябва да бъдат допускани в нашата страна, ако искаме да запазим честта и достойнството си. Ако тази власт се счита за мутренска, както твърди Пардю, да не предприема никакви мерки” – каза Петков.

Водещи новини

Още новини