Атанасов: Най-голямата заплаха за сигурността е правителството, което не подава оставка

share

Според закона организаторите на митингите и манифестациите трябва да уведомят общината. В случая на МВР имаме узурпиране на улици. Имаме оплаквания от хора, които не са били допуснати да се приберат. Това каза бившият началник на НСС ген. Атанас Атанасов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Бяха излъчени кадри в репортаж, в които се вижда как служители на МВР записват личните данни на протестиращите. Въпросът е кой им е наредил да правят това.

"В декларацията на ГЕРБ се казва, че София е окупирана от полицията. София е окупирана от протестиращите. Аз исзкам да мога свободно да стигна до работа. Периметъра е разширен, което по закон може да се прецени от МВР и ДАНС дали има опасност за националната сигурност и за сгради от важно значение". Това каза общинският съветник от БСП Гергана Алексова в същото предаване. "Това са манипулации".

"В чл.7 от Закона за митингите е определено какви трябва да са зоните за сигурност от 20 до 30 метра, което в случая е нарушено. Всички общински съветници подкрепиха декларацията освен тези на БСП. Това се прави с цел демонстрация, за да се сплашват хората. Жълтите павета са окупирани, това е с цел да се внушава страх в хората. Това е план за респектиране на протестиращите. Властта иска да демонстрира сила. Вижда се на улицата какво се случва. Гражданските патрули действат под закрилата на полицията, това е злоупотреба с власт", заяви Атанасов.

"Спонтанно излезлите хора излезли по улицата не са протестиращи и срещу тях трябва да се действа спонтанно", смята Алексова.

"Държавните мъже не са идентифицирали най-голямата заплаха за сигурността на Консултативния съвет, която в момента е правителството, което не иска да подаде оставка и провокира хората", завърши Атанасов.

Общинската съветчничка от БСП заяви, че не смята така и че е имало законни избори, които са определили кой да управлява.

Водещи новини

Още новини