Окупацията на СУ има 54,1% подкрепа

булфото
share

Окупацията на Ректората на СУ Св. Климент Охридски намира одобрението на повече от половината българи, посочва проучване на Института за модерна политика.

54,1% от анкетираните са заявили, че одобряват окупацията на Ректората на СУ, докато 35,5% са против. Данните свидетелстват, от една страна, за наличието на висока обществена подкрепа за крайните протестни форми, предприети от част от студентите, окупирали Ректората на СУ. От друга страна те показват, че окупацията се е превърнала в един от въпросите, които разделят и поляризират общественото мнение, отбелязват от Института.

Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: Протестите на студентите са режисирани" 37,9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостойни и неповлияни от външни сили и среди.
Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14,1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Водещи новини

Още новини