Орешарски: Нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани

share

Стана ясно, че това не са бежанци, а нелегални емигранти. В плана на правителството има стъпки, които са верни, но има и въпроси, които остават неизяснени. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод Плана за овладяване на кризата, възникнала вследствие на масовото навлизане на хора, търсещи закрила на територията на България.

"До каква степен изложеният от вицепремиера Цветлин Йовчев план е съгласуван с кабинета? Какви са решенията на Министерски съвет, сроковете за изпълнение и бюджета за плана на правителството? Основният въпрос е да се екстрадират сегашните нелегални емигранти, а не да се настаняват и да бъдат допускани до около 1000 на месец. Ние се нуждаем от бърза бойна тактика. Каква е тактиката?", попита Сидеров премиера Орешарски. "Границата трябва да бъде укрепена. По отношение на екстрадирането, ако са необходими законодателни мерки, ние сме готови да работим за това в парламента. Не трябва нещата да продължават така, защото се получава спирала, в която българското общество влиза все по-надолу", заяви лидерът на "Атака".

"Темата за бежанците е основната, по която работи кабинетът", посочи министър-председателят Пламен Орешарски. "Периодично обсъждаме въпроса с вицепремиера Цветлин Йовчев и с други министри. Планът, който изложи вицепремиерът, е разгледан и одобрен от правителството. Съгласявам се, че нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани. В следващите месеци ще се опитаме да изведем от страната тези емигранти, които няма да получат статут на бежанци. Засилваме и охраната на границата, изграждаме преградни съоръжения. Сроковете за това, които предварително бяха оповестени, ще бъдат съкратени. Надявам се да бъдат готови преди първоначално обявения срок – февруари 2014 г.", обясни премиерът.

В кулоарите на парламента Орешарски съобщи, че разходите за нелегалните емигранти до края на годината ще надхвърлят 20 млн. лв. Част от тях ще бъдат за сметка на бюджета, а останалите ще бъдат покрити от помощта на Европейския, добави министър-председателят. "Надяваме се частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни членки, които заявиха, че ще ни подпомогнат. Но не е реалистично да очакваме, че цялата сума може да бъде възстановена”, поясни той.

Орешарски призна, че е притеснен от ситуацията с бежанската вълна към страната ни. "Притеснен съм в определена степен от нееднозначните реакции вътре в страната. Мисля, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите. Естествено, че когато има форсмажорен фактор, се нарушава известен комфорт, но все пак тези хора идват от военна обстановка. Бих използвал термина „нелегални емигранти”, които не получат статус на бежанци или зарила, те ще бъдат екстрадирани", заяви още той.  Премиерът уточни, че разходите по екстрадацията на подобни лица не е включена в тези 20 млн. лева и допълни, че не е правен разчет за размера на подобен разход.

Водещи новини

Още новини