Журналист: ГЕРБ и ДПС обмислят нов кабинет с Йовчев начело и отстраняване на "Атака"

share

ГЕРБ и ДПС обмислят да свалят правителството и да съставят ново начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев в рамките на сегашния парламент. Това пише журналистът Веселин Желев в блога си, като се позовава на свой добре информиран източник, пожелал анонимност, пише "OFFnews.bg".

”Главната цел е да бъде отстранена “Атака” от ключовата ѝ позиция в парламента и да се намалят вредите, които тя носи на представените в него партии и на страната".

Източникът не посочи дали споменатите партии окончателно са си стиснали ръцете за плана, нито кога и как точно се очаква той да влезе в действие. По думите му доверието между партньорите в сегашната коалиция БСП и ДПС е силно разклатено”, посочва авторът.

“ДПС не посочи целите на посещението в официалното съобщение за него, което помести на уебсайта си.

Публична тайна в Брюксел е обаче, че съжителството с “Атака” вреди на репутацията ДПС в Европа и изнервя сестринските му партии в кампанията за европейските избори догодина. Това се чувства особено силно след гласуването по мораториума за земята и антибежанската кампания разпалвана от националистите в България.

Заедно ГЕРБ и ДПС биха имали 133 от 240 места в парламента, което отнема на “Атака” ключа към кворума и към евентуални предсрочни избори.

Неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов похвали публично Йовчев, разграничавайки го от правителството. “Не му завиждам на Йовчев, защото на него ще му падне главата, а той е добър министър. Орешарски и Станишев са безотговорни хора” бе цитиран да казва Борисов в Сливен на 13 октомври.

Блогърът Иво Инджев предположи по-рано днес, че оставката на Христо Бисеров от постовете му в парламента и в ДПС е била цената Борисов да стопли отношенията си с Доган и Местан. Той припомни, че на 21 февруари при оставката на Борисов Бисеров намекна от парламентарната трибуна за връзки между напускащия премиер и подземния свят.

ДПС са разочаровани и от 59-те си съюзници от БСП, които подкрепиха предложеното от Сидеров решение за продължаване на мораториума върху продажбите на земя на граждани от други страни на ЕС.

“Под благовидния предлог да спасят страната от “Атака”, другите парламентарни партии ще ѝ дадат шанс да се класира за парламента на едни следващи избори”, каза източникът. “Те ще я освободят от непопулярната задача да крепи правителството, а новото правителство ще освободят от компрометиращата подкрепа на “Атака”.

Електоралният рейтинг на партията на Волен Сидеров в момента е под 4-процентовия праг за влизане в парламента.

“Атака” вече яхна недоволството от бежанците”, добави източникът. “Николай Бареков пък – социалното недоволство. Така “ранобудните студенти” и протестиращите от юни ще са само някаква бледа сянка пред това, което двамата популисти могат да спретнат”, пише Веселин Желев.

Водещи новини

Още новини