Пловдив съди държавата за Панагюрското съкровище

share

Община Пловдив ще заведе дело срещу държавата заради собствеността на Панагюрското съкровище, обяви кметът Славчо Атанасов.

Той обясни, че делото ще се води от Регионалния арехеологически музей и ще бъде конкретно срещу Министерството на културата.

Имаме документи, с които можем и ще докажем, че съкровището е собственост на Пловдив и че общината е платила по 300 хил. лева на тримата братя, открили съкровището, каза още кметът.

Думите му бяха потвърдени и от директора на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, според който още през 1949-та година златните съдове са регистрирани под № 1541 в инвентарната книга.

Искаме оригиналът на съкровището да бъде върнат в Пловдив, от където е взет през 1974 година, с мотив, че тогава музеят не е имал необходимите условия за съхранение, обясни Атанасов.

Сега имаме единствения музей в България, който отговаря на всички европейски изисквания, най-модерното охранително оборудване и климатична инсталация, която целогодишно ще поддържа 18 градуса, добави той.

Държавата постоянно говори за развиване на регионален туризъм, а всичко се съхранява в София, не скри възмущението си кметът.

Водещи новини

Още новини