Внук на откривателя на Панагюрското злато си го иска обратно

  • 19 юли 2011 19:37

  • 3342
  • 3
Внук на откривателя на Панагюрското злато си го иска обратно
©

Внук на един от братята Дейкови, откриватели на Панагюрското златно съкровище, съди държавата, като оспорва собствеността й върху безценните антики.

Павел Цветанков е завел иска си в Софийския административен съд преди месец. Магистратите обаче го отхвърлили като неоснователен. "Позовават се на становище на Министерството на културата, че съкровището е археологическа ценност и по право принадлежи на държавата", съобщи пред "24 часа" Цветанков.

Според 40-годишния музикант държавата няма документи за предаване на съкровището. "Панагюрското златно съкровище не е открито при археологически или теренни проучвания, а от частни лица в частен имот и е случайна находка. Поради това откривателите и собственикът на имота или техните наследници имат имуществени права върху съкровището, при положение че държавата не го е откупила", твърди Цветанков.

Тракийските антични съдове от III в. преди новата ера са открити на 8 декември 1949 г. от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови в нива край Панагюрище, докато копаят кал за тухли. Те го предават доброволно на околийската управа и са възнаградени с по 300 000 лева от нея.

"Получили са пари за честността си в размер на 5 тогавашни заплати, защото веднага и доброволно го предали на общината в Панагюрище. Това не е откупка на съкровището съгласно закона", категоричен е внукът. Според него Законът за старините от 1911 г., както и сега действащите норми, дават право на държавата да откупи етнографското съкровище, след като му бъде направена оценителна експертиза. За целта се съставя протокол за покупко-продажба или документ за дарение. "В случая липсват всички тези документи", твърди Цветанков.

Той обяснява, че през 80-те години на миналия век дядо му Павел опитал да потърси правата си, но тогава се намесила лично Людмила Живкова и парирала всичките опити на откривателя. Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов бе категоричен, че съкровището е публична-държавна собственост.

Последвайте канала на

Novini.bg
3342 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
hfghfjfghfghfg

2011.07.20 | 01:16

2
търся картинки от дъвки турбо, който има от старите от 1 до 50, че ми трябват, да пише на скайп : red.master.ff3 ( давам 40 лв )
ники

2011.07.20 | 03:21

3
стига сте лъгали хората с тези картинки ,всички знаят че ги преподавате по 100$ за брой
sadest@abv.bg

2011.07.20 | 00:02

1
Редно е държавата да забрави комунистическата практика.Още по-редно е Novini.bg да обясни заглавието-в съдържанието не намирам и помен за връзка със заглавието.Аз лично предпочитам сам да преценя претенциите на г.Цветанков и сам да стигна до извода,че той си го иска обратно.Вашето заглавие явно съдържа неверно /според съдържанието/твърдение.Мисля,че е редно по-ясно да разясните дали наистина си го иска обратно/кощунство/или просто имитирате сензация.

Добави коментар

Водещи новини