Има кворум за вота на недоверие! Сидеров: ГЕРБ, БСП и ДПС играят в комбина (обновена)

share

Днешното заседание, на което по програма има дебати по внесения от ГЕРБ втори вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", бе открито при впечатляващ кворум от 205 депутати. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" ще участват в дебатите.

Всички парламентарни групи и техните лидери са в сградата на парламента. Няма знакови отсъстващи. Дойде и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, за когото предварителната информация беше, че няма да се появи, тъй като е на официално посещение във Виена.

БСП и ДПС са убедени в своето преимущество по готвените дебати. Депутатите от ГЕРБ пък се събраха на съвещание преди заседанието.

На влизане в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че за да присъстват на днешното заседание, националистите са отменили ангажиментите си в Австрия. "Атака” няма да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета „Орешарски”, заяви лидерът на партията. Сидеров обясни, че при миналия вот представителите на партията са били в чужбина, но сега са тук и ще гласуват. Сидеров определи вота като "демагогия”. "Това правителство не го подкрепяме, ние сме коректив на правителството. Внасянето на вота от страна на ГЕРБ го смятаме за една демагогия, защото фактически ГЕРБ, БСП и ДПС играят помежду си в комбина. Те гласуваха против това да се сложи забрана за идването на пришълци тук от Сирия, т.нар. бежанци. Когато им е изгодно тези три партии си гласуват заедно. Правят си комисии, в които ГЕРБ си вкарват техни хора за сметка на „Атака”, заяви Сидеров.

"Вотът е колкото да покажат, че съществуват като политическа сила, той не може да мине, но трябва да покажат, че ги има на сцената. Във връзка с вота за инфраструктурата искам да кажа, че големите раздувки, които бяха по времето на Борисов с магистралите и т.н., всъщност той дори не успя да завърши магистрала „Тракия” в срока, който обеща. За какво да говорим повече”, каза още лидерът на „Атака”.

Припомняме, че ГЕРБ внесе втори вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски заради "провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". На влизане в парламента министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че няма от какво да се притеснява.

Близо час в злата обаче се правеха най-различни процедурни предложения и дебатите не можеха да започнат. На влизане в залата малко преди 10.00 ч. премиерът Орешарски и министрите отново бяха посрещнати с викове "Оставка" от депутатите на ГЕРБ. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че "Стадионното поведение не е присъщо в парламента, но всеки сам избира политическото си поведение".

Водещи новини

Още новини