Кандидат-депутатите остават без имунитет

share

ЦИК ще има право да сваля имунитета на кандидат-депутати след отправено прокурорско искане. Това предвижда проектът за нов Изборен кодекс, който се разглежда в специализираната парламентарна комисия, пише в. Монитор.

Окончателният вариант на текстовете с правилата за гласуване ще бъде готов до седмица. Казусът с неприкосновеността на кандидатите за народни представители възникна на последните парламентарни избори през май, когато искането за повдигане на обвинение срещу номинирания тогава от ГЕРБ Цветан Цветанов удари на камък, тъй като нямаше на какво основание от Изборния кодекс да се направи това. За да се избегнат подобни ситуации в бъдеще, изрично се разписва, че по искане на главния прокурор ЦИК може да издава разрешение за задържане или привличане като обвиняеми на кандидат-депутати. Има предложения и за пълно отпадане на имунитета на мераклиите за народни представители, но окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала.

Най-голям проблем за уреждане в новия Изборен кодекс се оказва гласуването с машини, призна шефката на комисията Мая Манолова. Планира се то да се въведе поетапно – само за градовете с над 20 000 жители за следващите избори. „Все още не е ясно и дали български фирми ще могат да се справят с изработката на машините, така че да отговарят на всички изисквания, поясни Манолова. Затова вече имало отправено искане към посолството на САЩ у нас да предостави мострите на устройствата, които се ползват там. Имало вариант за внасяне на машини за гласуване и от съседна Румъния.

Текстовете в кодекса предвиждат да се въведе преференция в пропорционалния вот, с която избирателите ще имат право да разместват кандидат-депутатите в листите. Плавно ще се преминава и към активна регистрация на гласоподавателите, като това ще става на по-следващите избори – след тези за Европейски парламент през май.

Водещи новини

Още новини