БСП и ДПС: Има още много работа по черновата на Изборния кодекс

  • 13 септември 2013 08:24

  • 1248
  • 1
БСП и ДПС: Има още много работа по черновата на Изборния кодекс
©

Това е само проект и чернова на Изборния кодекс. Предстоят още дебати и разговори върху тази чернова.

Това каза пред камерите на БНТ Филип Попов, депутат от Коалиция за България по повод проектът за нов Изборен кодекс. Надявам се, че вече с участието на колегите от ГЕРБ ще доразвием този проект. Най-големият проблем са изборните списъци. Не може непрекъснато да ги обновяваме заради мъртвите души. Обсъжданията за машинното гласуване също са много важни. При въвеждането на машинното гласуване ще се избегне субективизма. Трябва да се съобразяваме обаче с реалностите. Това гласуване може да се въведе, когато всеки един български гражданин има набора от средства да гласува по този начин, категоричен беше Попов. Нашата идея е до провеждането на изборите за европарламент да имаме готов и окомплектован Изборен кодекс, обеща депутатът от БСП.

В съдържанието на това, което са подготвили колегите няма нищо ново. Напротив. Има намеци за връщането на много стари и вредни схеми за контролиран вот, каза Красимир Ципов от ГЕРБ. Идеите да се слагат чавки вместо хикс и да има номера върху бюлетините са пример за желанието на управляващите да върнат тези лоши практики. През 2010 година от БСП и ДПС бяха против тези практики, а сега се опитват да ги наложат, каза още Ципов. Нашите опасения за машинното гласуване сме ги изразявали не веднъж. Основното е кой ще прави софтуера. Трябва да се мисли за намаляване на изборния праг. Трябва да има по-широко представяне на българските граждани в парламента. Едва ли Изборният кодекс ще бъде готов до май месец. Идеята на управляващите е да се тупка топката и да се отлагат решенията на проблемите, обяви Ципов.

Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС заяви, че това е само една чернова и върху нея предстоят много дебати, както в парламента, така и с гражданските, и обществените организации. Трябва да се направи всичко възможно да се избегне контролираният вот, но и възможността за фалшификации на изборите, каза Казак. Проблемите с избирателните списъци произлизат от факта, че ГРАО никога не може да събере информация за гражданите. Кой е напуснал страната и няма намерение да се връща. Това стана особено голям проблем след присъединяването към Европейския съюз, обясни депутатът ДПС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТУРЦИ СТЕ!

2013.10.11 | 07:10

1
Ей еничари, едно нещо ще иска българския народ да направите и Вие ще се насерете. Просто знаете, че промените ли изборния кодекс.. ДОВИЖДАНЕ! ЕДНИТЕ В ТУРЦИЯ, ДРУГИТЕ В РУСИЯ ТРЕТИТЕ В ГЪРЦИЯ [в Гърция, но с чалми] .... ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА НИ МЪРШИ .. АНТИБЪЛГАРИ!!! След вашето управление сградата на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СТАВА МУЗЕЯ НА АГОНИЯТА или пък ТИРАНИЯТА .. ще се обсъди..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини