Мая Манолова: От ГЕРБ провалиха собствените си теми

share

„През последните дни депутатите от ГЕРБ наистина показаха, че могат да бъдат провалени заседания на парламента, но те на практика провалиха поискания от тях дневен ред – вота на недоверие, оставката на председателя на Народното събрание, двата дни за парламентарен контрол, в които могат да задават своите въпроси към управляващите, те провалиха собствените си теми.” Това посочи заместник-председателят на парламента Мая Манолова в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

Манолова смята, че в момента няма условия за предсрочни избори, защото хората не ги искат сега, а Народното събрание работи ефективно.

„Целта на ГЕРБ е на всяка цена да се върнат във властта, това е партия на властта, те така разбират демокрацията и едва ли ще се превърнат в нормална партия, но няма как една политическа сила да е единствено във властта”, заяви Мая Манолова.

Тя припомни приети досега от парламента законопроекти в интерес на гражданите, които са довели до намаляване на цената за електроенергия, увеличаване на майчинските добавки и други социални плащания и увери, че първите социални мерки след Нова година ще бъдат повишаване на минималната работна заплата, на майчинските, въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите и замразяване на пенсионната възраст. Като главна задача на настоящата парламентарна сесия Манолова формулира подобряването на икономическата среда, антимонополното законодателство, премахването на лицензионни и разрешителни режими и улесняването на плащанията към бизнеса.

Проектът за Изборен кодекс е готов в първи вариант и е представен във временната парламентарна комисия, където вече се обсъжда, обясни Мая Манолова.

Тя подчерта, че в този проект са включени предложенията на граждански организации и предстои всички те да бъдат дискутирани в комисията и в пленарната зала. Новите моменти са свързани с машинното гласуване, преференциалния вот, безплатния достъп до обществените медии, намаляването на държавните субсидии за партии, посочи гостенката в студиото.

Според нея денят за размисъл и 4-процентната бариера трябва да останат в закона, но предложения за обратното са включени в проекта и подлежат на обсъждане.

Водещи новини

Още новини