Менда на контра с Цветанов: Отчетът на Орешарски не е "100 дни, 100 лъжи"

share

Финансирането на бюджетния дефицит при правителството на Бойко Борисов се извършваше по странен начин. Симеон Дянков взе 1,5 млрд. лв. от НЗОК и покри дефицита на бюджета. Това заяви пред БТВ Румен Гечев от БСП. Той припомни, че кабинетът на ГЕРБ е конфискувал 80% от печалбата от държавните фирми и прехвърлени да покрият дефицита. Новото правителство диверсифицира дълга и основното финансиране е отвън, посочи Гечев.

Това е поредната ПР акция на правителството, каза Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя дори похвали ПР-ите на кабинета, тъй като за една седмица парламента прие декларация за националните приоритети, отчета на 100-те дни, а днес ще се обсъжда програмата на кабинета. Заливат ни с общи фрази и лозунги по време на комунизма, но няма никаква фактология, отсече Менда Стоянова.

За първи път правителство в България предлага система от национални приоритети без партиен интерес, отговори Румен Гечев. Със 100 млн. лв. повече е върнатото ДДС, с 250 лн. лв. са намалени задълженията на държавата към бизнеса, а междуфирмената задлъжнялост е намаляла с 10%. Гечев даде за пример промените в Закона за обществените поръчки, който щял да скъса връзката между бизнес и политика. Сега се засилва конкурентното начало, каза социалистът. Стига с лозунги, дайте нещо друго, репликира Стоянова. На въпрос дали има зависими от бизнеса политици в БСП Гечев отрече. Не съм забелязал, вие имате ли подобна информация, попита социалиста Генка Шикерова. Ние само питаме, предаде се веднага Константин Караджов.

Отпадането на преференцията за младите семейства при ипотечните кредити е в противоречие с овладяването на демографския срив, заяви Менда Стоянова. Предстои сериозна промяна в ипотечните кредити и лихвите, която ще даде много по-големи права, отговори Гечев. Повишиха ли се детските или помощта за първокласниците, ето това е истинската подкрепа в борба с демографската криза, допълни социалистът.

Аз не бих казала, че това са 100 мерки 100 лъжи, но са много раздути, каза Менда Стоянова. Вчера в пленарна зала зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи отчета именно с тези думи. А, имаме новина, зарадва се Гечев. Значи казвате, че Цветанов лъже в пленарна зала, поздравявам ви за смелостта за това мнение, каза социалистът.

Водещи новини

Още новини