Орешарски: Ще върнем България на пътя на растежа

  • 20 септември 2013 11:08

  • 3780
  • 40
Орешарски: Ще върнем България на пътя на растежа
©

Още в началото на мандата изложих мерки за стабилизиране на икономическия и социален живот в страната. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 при представянето на управленската програма на кабинета.
Програмата е озаглавена "Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България" и е приета с Решение на Министерски съвет на 1 август.  Като допълнение към програмата е приложен и план за действие до края на настоящата година.

"На първия месец от мандата отчетох предприетите мерки. Направих преглед и на първите 100 дни от управлението. Сега пред вас е една програма, която систематизира мерки, които имат за цел да предпоставят икономическото възстановяване, да насърчат предприемачеството и да развият една по-добра солидарност на българското общество. Програмата стъпва на приемственост по отношение на съхранение на валутния борд и финансовата система. В същото време програмата внася нови политики и различни акценти в управлението – по-активна роля на държавата като регулатор, ограничаване на административните тежести за бизнеса, засилване на регулациите на финансовия сектор, антимонополна политика, по-активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на поносими за хората решения При прилагане на програмата ще следваме няколко основни принципи – прозрачност, отчетност на кабинета, диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече обществено съгласие. След като предходното правителство на ГЕРБ така упорито обясняваше своето неблагополучие с предшествениците си от 60 и повече години, решихме вместо типичните коментари за завареното, да представим първите стъпки на правителството за началото на мандата", посочи министър-председателят.

"На първо време възнамеряваме да смекчим отменим над 100 лицензионни режима. Предвиждаме сериозни мерки за ограничаване на контрабандата. Частично вече е преодоляно връщането на ДДС. Ще намалим още повече неразплатените задължения от държавните ведомства към бизнеса. Ще засилим подкрепата за малки и средни предприятия, както и на стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа им за финансиране и участие в обществените поръчки. Ще въведем механизми за едно по-отговорно управление на държавните предприятия. Предвиждаме оздравителни мерки в енергетиката. Една от водещите цели ще бъде насърчаване на инвестиционните механизми. Специално внимание ще отделим на иновативните и работещите бизнеси. Ще програмираме европейските фондове така, че да бъдат в помощ на икономиката в следващия програмен период 2014-2020 г. Предвидени и са и мерки за равен достъп до качествено образование, устойчиво развитие на селското и горското стопанство, развитие на туризма, опазване на природата", заяви Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

"Акцент в програмата на правителството е водещата роля на мерките за заетост. Най-добрите политики за обезпечаване на заетост се базират на системите за обучение и преквалификации. Мерките за заетост не могат да обхванат всички български граждани, извън тях остават пенсионери, хора с увреждания, подрастващи. Те трябва да бъдат обхванати. Нашите усилия ще се насочат към подкрепа за най-уязвимите групи. Ще увеличим детските надбавки. Ще реформираме системата на здравеопазването. Главен акцент ще е възстановяване на функционалността на Спешната помощ и стабилизиране на болничната помощ. Ще създадем предпоставки за намаляване ръста на цените на лекарствата", посочи министър-председателят.

"Без върховенството на закона не можем да възстановим доверието към институциите. В политиките и мерките за укрепване на държавността се предвижда конструктивно съдействие със съдебната система, активна външна политика, надеждна отбраната и партньорство с евроатлантическите партньори. Един от проблемите, с които не можахме да се справим през прехода, е доверието в институциите и върховенството на закона. Върховенството на закона не се свежда само до обезпечаване на справедлив процес, а означава преди всичко еднакви правила и ефективни механизми за прилагането им за всички, еднакво третиране на всички социално слаби групи. Без върховенството на закона не можем да възстановим доверието към институциите, да подобрим благосъстоянието на гражданите. Модернизацията на съдебната система е важен елемент. Решени сме да изпълним всички препоръки на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество”, каза още премиерът.

"За борбата с корупцията – такъв термин в програмата отсъства съзнателно. Ние считаме корупцията за следствие, поради което сме решени да се борим с причините и предпоставките”, каза Орешарски. Той обясни, че затова се предвижда електронизация на публичните услуги, електронни търгове и други.

"Програмата и планът за действие са отворени за развитие и надграждане”, добави Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. „Нашата страна е изправена пред огромни предизвикателства. Съхраняването на остатъчната конкурентоспособност не е достатъчно за изпреварващо развитие и скъсяване на дистанцията между нас и повечето европейски държави. Трябва да се върнем на пътя на растежа. Предложените политики и мерки могат да се разглеждат като необходимия минимален пакет. Разчитам, че с вашата подкрепа – и от двете страни на залата, да посрещнем новите предизвикателства на утрешния ден", завърши премиерът.

Гледайте на живо ТУК

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3780 40

Свързани новини

Коментари 40

Добави коментар
2

2013.09.22 | 00:10

40
Всичко казано започва с "ЩЕ" ....

2013.09.20 | 13:56

5
Защо, мисля че това не ми харесва.
Vladikata

2013.09.22 | 00:10

39
Ми като по ти харесваше при Бойко да не можеш да си платиш тока в 21 век ходи в гората с газената лампа клошар

2013.09.21 | 11:22

10
Защото това си го чувал в ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ ХИЛЯДИ ПЪТИ.
Vladikata

2013.09.21 | 11:22

9
Ми като по ти харесваше при Бойко да не можеш да си платиш тока в 21 век ходи в гората с газената лампа клошар
Vladikata

2013.09.21 | 11:22

8
Ми като по ти харесваше при Бойко да не можеш да си платиш тока в 21 век ходи в гората с газената лампа клошар
Vladikata

2013.09.20 | 13:56

4
Ми като по ти харесваше при Бойко да не можеш да си платиш тока в 21 век ходи в гората с газената лампа клошар

2013.09.22 | 00:10

38
Ореховото правителство е по-добро от гербавото !
6nicel

2013.09.21 | 11:23

12
I s kakvo, 4e orqzoha vs4iko otnovo.Smurt za predatelq
Vladikata

2013.09.22 | 00:09

37
ми не знам да ти кажа откакто пожарникара не е на власт повече от 80 лева ток съм нямал, да не говорим че живея доста по добре , безработицата намаля драстично.Да не говорим че жена ми взима с 100 лева повече майчински. Апък ти ходи си гласувай за Бойко дето викаше на българките да не раждат и на пенсионерите нашите майки, баши, баби, дядовци че са лош материал.

2013.09.21 | 11:26

21
това е смешно..."Живея по-добре - безработицата намаля драстично". А жена ти (налдали точно твоята е по майчинство) взима със 70, а не със 100 лв. повече = два пакета памперси) Питай я щастлива ли е от това. Повече от 80 лв. ток не си плащал! Ами че аз пък винаги в последните няколко години съм плащал около 40, а сега плащам 42 лв.

2013.09.22 | 00:08

36
Управленска програма, написана от професионалисти и експерти, няма как да бъде разбрана от пожарикар, физкултурник и подскачащи от цвят на цвят „калинки”, а още по-малко от хора имащи интерес да „очернят” правителството на Орешарски.
Зрител

2013.09.21 | 21:52

35
Конкретни мерки и нито дума за кравата Бойка. Най-накрая нещо различно! Предишните управляващи говореха само за магистрали и мислеха само за далавери, а за несгодите ни обвиняваха бившите управляващи...

2013.09.21 | 12:30

27
предишните не само говореха ами ги и построиха и това неможе да не се види,неможе да го види само тъпия комунист който си въобразява че с някакви дребни сумички дето му подхвърлят ще му се оправи живота.продължавайте да чакате може би в някой друг живот може и да ви огрее.
Попов

2013.09.21 | 21:52

34
Поздравления! На думи всичко е добре, чакаме делата.

2013.09.21 | 21:51

33
какъв растеж бе нещастник от 23 години се сме в растеж и сме последни в европа и то не без твое участие.

2013.09.21 | 21:51

32
A6е, сетих се, тоя цървул чобана, що не се вижда напоследък, де се дяна тоя "експерт"?!?

2013.09.21 | 21:51

31
Паляк, циркаджия, кретен. Никой не взема на сериозно "четката".

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини