Местан: Ще бъдем коректив на правителството

Булфото
share

Истинският критерий за оценка на кабинета „Орешарски” ще бъде качеството на предложения Закон за държавния бюджет за 2014 година.

Това каза в кулоарите на парламента председателят на ДПС Лютви Местан. Той коментира изминалите 100 дни на управление на Пламен Орешарски и бъдещето пред кабинета. Най-важното изпитание за този кабинет е каква философия на Закона за държавния бюджет ще ни предложи кабинетът до края на октомври. Това е основният акцент на есенната сесия, продължи Местан. Ако в този бюджет са заложени механизмите, които минимум ще отхлабят примката на бедността и ще зададат нова политика, която да подобри бизнес средата, оценката ни ще бъде положителна. Друг важен въпрос е Законът за обществените поръчки. Монополите не падат от Сатурн. Те се създават в резултат на монополна политика. Очакваме този кабинет да провежда сериозна антимонополна политика, посочи Лютви Местан.

Можем да отчетем известна свенливост по отношение на кадровата политика. Не говоря само за неудачните кадрови решения, а за темповете, по които властта успява да преодолее тежкото време на „калинките, добави той. Не мислете, че партиите, които подкрепят този кабинет, ще бъдат слепи поддръжници на кабинет. Ние ще подкрепяме всички верни политики на този кабинет, но парламентът ще бъде коректив на изпълнителната власт, ако тя не действа достатъчно ефективно и ако видим, че няма реални действия за осъществяване на нова политика. Управлението успя да премахне усещането за полицейщина, каза Местан.

Искам да припомня на г-н Бойко Борисов, че дори когато един човек се казва Калин, Калина или Калинка, то не е задължително той да бъде „калинка”. Вчера чухте лидера на основната опозиционна партия да казва, че и този кабинет е дал пример за назначение на „калинки”, защото още първата нощ сме били принудени да заменим една „калинка”. „Калинка” не маркира само името на един човек, а е метафора на човек, който няма подходящия образователен ценз за заемане на съответната длъжност. Под „калинка” разбираме необразован човек или човек с фалшива диплома, който изпълнява определени функции. „Калинки” разшири своето метафорично значение до чисто политически назначения, разкри Местан.

По думите му, забележка към правителството е за свенлива кадрова политика. Може би трябва да очакваме по-голяма решителност. Това е кабинет, който управлява при възможно най-тежки условия, добави Лютви Местан. Вчера имах удоволствието да пия кафе с г-н Ахмед Доган, каза той.

Водещи новини

Още новини