ГЕРБ: Не може ваканцуването да продължи (обновена)

share

Представителите на ГЕРБ в лицето на Томислав Дончев, Димитър Главчев и Данаил Кирилов внесоха в деловодството на Народното събрание 77 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Парламента, предаде репортер на novini.bg.

По закон заседанието трябва да бъде свикано до 7 дни, а изискуемият минимум от подписи е 48.

Депутатите от партията на Бойко Борисов подчертаха, че в страната положението е горещо не само заради времето, но и заради политическата ситуация и се учудват как може председателят на парламента да не свика по -рано заседание от 30 август.

В тази политическа ситуация не може ваканцуването да продължи, категорични са от ГЕРБ. По думите им те се надяват, че Михаил Миков ще уважи тяхното искане. Също така подчертаха, че не са против социалните искания, а са против искания заем от 1 млрд. лева.

Кирилов и Главчев казаха още, че не са спирали да искат оставката на кабинета "Орешарски".

"Аз трудно мога да си представя кой има сърце и душа в подобна ситуация наистина да почива. Политиците имаха шанс да направят един малък жест по отношение на хората." Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев след внасянето на искане за извънредно парламентарно заседание.

„Те не са много обичани особено в последните месеци. Имаха шанс да направят един малък жест – това беше да работят през август. Не знам дали това би ги направило по-любими, но със сигурност би намалило дистанцията между тях и хората. Те пропуснаха този шанс", заяви Дончев. Той посочи, че са се появили притеснения по отношение на социалните плащания, че ветото върху актуализацията на бюджета поставяло под въпрос или плащанията към бизнеса, или социалните плащания.

„Социалните плащания са 4 % от актуализацията, а парите за бизнеса са максимум 16 % от нея. Ние сме притеснени по отношение на социалните плащания. В такъв случай има прост и лесен ход – веднага да се свика Народното събрание, всички народни представители имат възможност да се запознаят с мотивите на президента и да вземат по-добро решение. Никой не е против социалните плащания. По отношение на т.нар. социален пакет всички колеги имат нашата подкрепа", подчерта Томислав Дончев.

Има възможност още следващата седмица да се приеме доста по-различна актуализация и да се върви напред, каза той. Депутатът обясни, че искането на ГЕРБ е напълно законосъобразно, изпълнено според всички изисквания на правилника, броят на подписите е по-голям от изискуемото.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че според него, извънредното заседание за 30 август е свикано на друго основание – по точка първа, а другото е по точка втора, когато са събрани подписите на поне една-трета от депутатите.

Водещи новини

Още новини