Правителството подкрепя преизбиране на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО

Булфото
share

Правителството обяви публична подкрепа за преизбирането на Ирина Бокова за Генерален директор на ЮНЕСКО. Това стана на необявена среща тази сутрин между външния министър Кристиан Вигенин и Бокова в София, предаде БНР.

Подкрепата идва на фона на мълчание от страна на правителството за назначението на бившия министър от ГЕРБ Николай Младенов на друга висша длъжност в Организацията на обединените нации. Срещата на Бокова и Вигенин не беше предварително обявена и не са канени медии за изявление след нея. Според съобщение на външното министерство, двамата са обсъдили хода на кампанията на Бокова за преизбирането й за втори мандат на поста генерален директор до 2017 година.

Кристиан Вигенин е потвърдил подкрепата на България за нейната кандидатура. Ирина Бокова беше издигната за първи мандат начело на ЮНЕСКО от правителството на Тройната коалиция и беше избрана по време на правителството на ГЕРБ през есента на 2009 година. Тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че неговото правителство също е лобирало в кампанията за избирането на Бокова.

Същевременно министър Вигенин още не е коментирал едно друго международно назначение, това на предшественика му от ГЕРБ Николай Младенов, който беше избран от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за специален представител в Ирак. Досега министерството на външните работи дори не е публикувало формално приветствие за избирането му на поста.

Въпреки запитванията на националното радио от ведомството няма потвърждение дали правителството на Пламен Орешарски е дало подкрепата си за избирането на Младенов на поста или то е факт заради личните контакти на бившия министър в ООН. Пред БНР от службата на говорителя на Бан Ки-мун също отказаха коментар на този етап.

Водещи новини

Още новини