Белгийски карнавал, наследството на ЮНЕСКО, предизвика острата реакция на Ирина Бокова

  • 14 февруари 2013 15:58

  • 1459
  • 2
Белгийски карнавал, наследството на ЮНЕСКО, предизвика острата реакция на Ирина Бокова
© булфото

Сцена от традиционния карнавал в белгийския град Аалст, представляваща пародия на Холокоста, стана причина за острата реакция на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщи медийната група Ер Те Ел.

Световната организация взима отношение към изявата, тъй като карнавалът е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. В сцената, показана от местни телевизии, макет на дървен вагон, с какъвто през Втората световна война нацистите са откарвали евреите в концентрационните лагери, е закичен със знамената на националистическата партия Нов фламандски алианс. Фургонът преминава по улиците на градчето, съпроводен от мъже, облечени в черни кожени униформи, които раздават партийни диплянки и пият шампанско под звуците на германска музика от средата на миналия век. В изявление на генералния директор на ЮНЕСКО по този повод проявата е определена като шокираща и възмутителна. Това е обида за паметта на шестте милиона евреи, чийто живот бе отнет от Холокоста, това е в пълно противоречие с ценностите на карнавала и на ЮНЕСКО - организация, която работи в защита на взаимното разбирателство, търпимостта и мира, заявява Бокова.

Историята за Холокоста не бива да бъде омаловажавана заради местни политически интереси или заради насаждането на омраза, се допълва в изявлението. Бокова е запознала с позицията си белгийските власти, пред които настоява за спазване на принципите на взаимното уважение между обществените групи.

Последвайте канала на

БТА
1459 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
4 РАЙХ

2013.02.15 | 23:17

2
К.У.Р за болшевиките и жидовете
Червен боклук

2013.02.15 | 23:17

1
Ако се бяха явили дегизирани като Сталин или със сърп и чук Бокова нямаше да се възмути.

Добави коментар

Водещи новини