Франция подкрепя Ирина Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО

  • 16 април 2013 19:23

  • 993
  • 0
Франция подкрепя Ирина Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО
©

Франция подкрепя кандидатурата на българката Ирина Бокова за втори четиригодишен мандат като генерален директор на ЮНЕСКО, обяви днес френското външно министерство, цитирано от АФП.

Гласуването ще е през октомври. Традиция е генералните директори да остават на поста няколко мандата. Ние смятаме, че г-жа Бокова води смела политика на реформи в труден от финансова гледна точка контекст, посочи говорителят на министерството Филип Лалио пред журналисти. Бокова е фаворит за изборите през октомври, на които ще се състезава с посланика на Джибути в Париж и в ЮНЕСКО Рашад Фарах, подкрепен от страните от Африканския съюз и Арабската лига.

Първата жена начело на ЮНЕСКО, 60-годишната Ирина Бокова, беше избрана за генерален директор в съперничество с бившия египетски министър на културата Фарук Хосни. Тя управлява Организацията на ООН за образование, наука и култура с бюджет, съкратен с една четвърт, след като САЩ решиха да замразят финансовата си вноска заради приемането на палестинците в организацията през октомври 2011 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини