Парламентът ревизира лобистки закони след ваканцията

Булфото
share

Ревизия на лобистки закони, които водят до създаване на изкуствени монополи и картелни споразумения, ще прави парламентът след лятната ваканция. Мярката е част от екшън плана "Орешарски" и трябва да бъде изпълнена до края на годината, пише "Труд".

В началото на мандата червената депутатка Корнелия Нинова направи списък с 68 лобистки текста в закони, приети при управлението на ГЕРБ, и го връчи на премиера Пламен Орешарски. Още докато БСП бе в опозиция, соцлидерът Сергей Станишев твърдеше, че хората на Бойко Борисов са приели поне 60 лобистки нормативни акта.

Очаква се техните текстове да бъдат ревизирани поетапно в парламента. В списъка са разпоредби в Закона за горите, които позволяват сключване на дългосрочни договори с фирми за добив на дървесина. В земеделското министерство вече подготвят поправки, които ще доведат до прекратяване на тази практика.

През септември ще започнат и публични обсъждания за въздействието на Закона за управление на отпадъците върху частния сектор. Текстовете, които регламентират бизнеса със скрап, също се тълкуват като лобистки. Докато бе шефка на екокомисията в предишния парламент, настоящата министърка Искра Михайлова имаше доста резерви по нормативния акт.

Приетият на галоп в предпоследния работен ден на 41-вото Народно събрание Закон за туризма също ще бъде ремонтиран. Според експерти бързането било продиктувано от лобистите на големите курорти. Част от тях получиха статут на национални и имат право на допълнително държавно финансиране. Освен това категоризацията на хотелите вече е срочна и "звездите" се потвърждават на 5 години.

Така или иначе Законът за туризма ще бъде променен с цел защита на потребителите при туристически пътувания. В плана "Орешарски" като краен срок за това е записан 31 декември. Дотогава се предвижда законодателна дейност по общо 20 нормативни акта.

Кабинетът ще разработва 5 закона в системата на сигурността. Единият ще е рамков, а другите - устройствено-функционални нормативни актове за Национална разузнавателна служба, Национална служба за охрана и служба "Военна информация". ГЕРБ успя да приеме такива само на първо четене. Петият закон е за МВР.

До края на годината трябва да стартира и процедура за изготвяне на нов Закон за спорта. В същия срок ще се пише и Закон за ограничаване на измененията на климата.

Основно ремонтиран ще бъде и Законът за обществените поръчки. Предвижда се да се даде публичност на всички договори и анекси, както и разширяване на достъпа на малки и средни фирми до търговете.

Водещи новини

Още новини