ГЕРБ: Цената на тока се увеличава сериозно заради лобистки закон на Тройната коалиция

  • 29 юни 2012 12:37

  • 1689
  • 11
ГЕРБ: Цената на тока се увеличава сериозно заради лобистки закон на Тройната коалиция
©

Въпреки всички приложени от правителството на ГЕРБ рестрикции, които обрекоха на неуспех 95% от договорите за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), днес сме изправени пред сериозно увеличение на цената на електроенергията заради сключените договори за зелена енергия на базата на лобистки закон за ВЕИ от 2007 г. Това се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ, представена от парламентарната трибуна.

Според ГЕРБ - за обявеното днес от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 13% увеличение на цената на електроенергията българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение. 8% от увеличението е благодарение на реализирани ВЕИ проекти /фотоволтаици и вятърни паркове/. 5% е за всичко останало – дългосрочни договори на американските централи, сключени от правителството на Иван Костов, квоти за въглероден диоксид и т.н. Нито държавната енергетика в лицето на НЕК, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2, нито ЕРП-тата получават и стотинка за увеличение на цените и/или печалбите, се казва в декларацията на ГЕРБ.

През юни 2007 г., 40-тото Народно събрание, с мнозинството на Тройната коалиция, приема закон, според който всеки който пожелае да построи такива централи в България, трябва да бъде присъединен и обществото да плаща в продължение на 15 до 25 години цена в десетки пъти по-висока от цената на другата електроенергия. В случая с фотоволтаиците, определената цена на базата на този закон е между 718 лв. и 823 лв. за периода 2007 – 2008 г.

Според ГЕРБ - в други държави това е било отложено до 2020г. за последните 5 години от периода – след 2015 г., когато цените на тази електроенергия ще са сравними с цените на конвенционалната енергия.

Ощетяването на обществото и бизнеса е чиста проба 100-процентов лобизъм, според ГЕРБ. Всеки от вас може сам да сравни стотина отсечени дървета за просека за лифт или влек с десетките милиарди левове с които вашия закон ощети хората, заявиха от ГЕРБ. От ГЕРБ посочиха вносителите на проектозакона:

Министър на енергетиката: Румен Овчаров
Министерски съвет: Тройна коалиция
Предложения по закона са направили депутатите:
Рамадан Аталай (ДПС)
Иван Гризанов (БСП)
Петър Симеонов (БСП)
Златко Златев (БСП)
Иван Иванов (ДСБ)
Мая Манолова (БСП)
Ариф Агуш (ДПС)
Станчо Тодоров (Атака)
Владимир Кузов (Атака)
Татяна Калканова (НДСВ)
Йордан Костадинов (НДСВ)

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1689 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2013.08.04 | 22:05

11
bqh na streja na 2 ot tqh, i te vsi4kite bqha ruska sobstvenost
XXL

2013.06.17 | 06:56

10
За ГЕРБ-ерите е валидна приказката - на калпава ракета космосът и е крив!!!!

2012.07.03 | 23:14

9
ПАК ЛИ "НА КАЛПАВ ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ".НЕЩАСТНИЦИ!НАКЪДЕ ОЩЕ БЕ ДЕБЕЛОСЕРЦИ!
aha

2012.07.03 | 10:32

3
Ако найстина има такива правила за искупуването на зелена енергия нищо друго не ни чака освен герб да развали договорите и да плати големи неустойки,и пак парите ще дойдат от нас и то много милиони ще са те.Защо не излязат от Тройната коалиция и да кажат защо са приели такъв закон,и сега колко милиона вземат от зелена енергия,или те си мислеха дай да го приемем а пък другото правителство да му мисли.И после били социална партия да на вас самите сте си социална партия.Аз предлагам тия дето са го приели да излязат пред парламента и да ги бием с камъни.

2012.07.03 | 23:14

8
А ти преди да коментираш защо не се замислиш кой държи целият бизнес с тази тъй наречена "Зелена енергия" и кой има интерес за това, мисля че всички знаят неговото име - Ц. Бориславова. Къде намесваш Тройната коалиция, всичко в държавата в момента обслужва някакви корпоративни интереси на фирми близки до ГЕРБ, всеки може да събере 2 и 2 и да стигне до тези заключения. И вече ми писна да ми се оправдава всеки ден Тиквата с някакви такива неща случили се преди 3-4 години!
Ела Боже, прибери си вересиите!

2012.07.03 | 23:14

7
4 години гербарастка власт - 4 години крив политически и финансов космос за меките тромпети на тези гербарастки Говеда! Говеда от ГРОП, като са ви толкова скъпи зелените, кафеви и когенерационни енергии ЩО СПРЯХТЕ БЕЛЕНЕ БЕ, И Д И О Т И, с идиоти? Какво правите по същество с този т.нар. "енергиен микс"? Вие изкривявате безобразно пазара в полза на няколко псевдоекологични енергийни вампира! Аз например искам да си закупувам за жилището ми електроенергия ПРОИЗВЕДЕНА САМО ОТ АТОМНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ ама не мога - вместо това онова брадясало говедо шефът на ДКЕВР, дето няма кой да го обръсне, преди да се явява пред нацията ПАК ИЗКАРА КОЗАТА от къщата на бедния Българин със само 13%!!! увеличение! А къде са увеличенията на нашите доходи бе марди герберски - с какво да ви плащаме вече? Хората се мятат от балконите в безсилието си да вържат двата края ама Онзи Безподобен Галфон пак бълва шизофрении в Брюксел какви сме отличници бели! Борисов е срам и позор за България!!!! Добрата новина е, че и говедата поддържащи все още ГРОП ще плащат с 13% по-скъп ток СЪЩО! ЧЕСТИТО ГОВЕДА!

2012.07.01 | 10:15

1
Дааааа...пак Станишев е виновен...а дали?
vidql

2012.07.03 | 23:12

6
За съжаление не е пак ли! По това време имаше сключени договори за над 12GW и започнати процедури за още толкова. Хайде сега умната ти главица да изчисли колко трябваше да е цената на тока. И ако нямаш какво да кажеш си мълчи и не пиши глупости.
Franz Ferdinand

2012.07.03 | 23:12

5
На комунистите им бяха виновни 4-те годишни сезона и империалистите, на последвалителите ги пишман политици предхождащите ги и собствените им "празни кутии". Виж по-долу коментара за връзката между кривина и косъм. За мин 3 години да не можеш да предвидиш какви ще са последствията от даден акт или да не предприемеш нищо си е чиста проба късогогледство или плиткоумие. Въпроса е чие е по-голямо, това на бг политиците или на бг народа? На оръжие Българино и да пратим всички политици или в панделата или на полето да копат.
Касандра

2012.07.03 | 23:11

4
Добре. Съгласна съм, че тройната коаллиция е приела закона през 2007 г., а вие от 2009 г. насам къде бяхте? Спахте ли? Защо не направихте нищо за да прекратите това безобразие, още повече, че до 2009 г. нямаше голям брой такива източници? Как имате нахалството да си измивате ръцете непрекъснато с предходните? Я се вижте управлението до сега - доходите в пълен застой (мизерни подаяния тук и там за пенсии и заплати, без да броим вашата чиновническа пасмина) и непрекъснато повишение на цени (смъртоносна спирала започваща от цените на жизнено необходими стоки като енергия, горива, вода, водещи до увеличение на всичко останало). Къде бяхте, когато прехвалените чиновници на финансовия министър даваха разрешителни на кило за да си осигурят приходи за раздаване на бонуси, а други - за комисионна под масата?
bbb

2012.07.03 | 10:32

2
Един път да ми хареса изкзване и в него да не е спестено нищо от истината!

Добави коментар

Водещи новини