Драгомир Стойнев за Ораново: Държавата трябва да си дойде на мястото

share

Концесионният договор за мина "Ораново" е нарушен и това ми даде основание да наредя временно работата там да бъде спряна. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това каза в студиото на Новините на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Когато собственикът спази поетите ангажименти, работата ще бъде възстановена. През това време той няма право да уволнява работници. Разбирам социалната страна на въпроса, но няма да позволя алтернативата да бъде "хляб или смърт", добави Стойнев. Той каза, че по случая с трагичната смърт на миньорите в рудника вече има заведено досъдебно производство в прокуратурата.

"Договорът е сключен през февруари 2005 г. и в продължение на 5 г. собственикът е бил освободен от концесионни възнаграждения. Все още не са изплатени на държавата такива за втората половина на 2011 г. и за цялата 2012 г. Собственикът е бил неизряден, но явно в икономическото министерство са си затваряли очите. Крайно време е да има ред и да се носи отговорност", каза още Драгомир Стойнев. От думите на министъра стана ясно, че е разпоредена проверка на 500 концесионни договора.

Водещи новини

Още новини