Срути се рудник Ораново. Трима миньори загинаха, един се издирва (обновена+галерия)

  • 16 юли 2013 11:58

  • 22657
  • 15
Срути се рудник Ораново. Трима миньори загинаха, един се издирва (обновена+галерия)
©

Трима миньори загинаха при срутване в рудник „Ораново” край Симитли тази сутринта, а още един е останал под руините и все още се издирва.

По-рано кметът на града Апостол Апостолов заяви, че единият от затрупаните е бил спасен, но час по-късно стана ясно, че изваденият жив мъж е един от спасителите.

Инцидентът стана в 9.30 часа тази сутрин, но до полицията сигнал е подаден едва в 11.08 часа, след като на място разбрали, че не могат да се справят със ситуацията.

Миньорите са били затрупани на километър навътре в рудника, а спасителните екипи от няколко часа се опитват да пробият до тях. Пред мината се събраха близки и роднини на работниците, които предлагат да се включат в акцията по изваждането им.

По-рано бе съобщено за взрив в една от галериите на мината, но кметът Апостолов отрече да е имало експлозия.

Единият от участниците в спасителната операция е бил изваден по-рано, защото му е прилошало. Той е приет е в реанимация на благоевградската болница, в стабилно състояние е и е контактен.

Часове наред никой не даде информация на хората кои са затрупаните четирима миньори и има ли живи сред тях.

Оказа се, че с оскъдна информация разполага и шефът на здравната инспекция в Благоевград. „Нямам информация. Това, което от вас чух, това е информацията. До момента знам, че има четирима, които са пострадали, двама от които, поне така разбрах от вашата преса, са загинали. Току що се разминахме с линейката, с която го транспортират до реанимация в Благоевград,” обясни д-р Огнян Чилев от Регионалната здравна инспекция.

Имената на четиримата затрупани миньори са Асен Стойнев, Николай Михайлов, Христо Младенов и Иван Лазаров, това съобщи Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград. 

Извадени са телата на загиналите при инцидента в рудник „Ораново”, съобщи Емануил Манолов, председател на КНСБ – Благоевград. В момента се работи по отстраняване на паднала маса, която пречи да се стигне до другите двама затрупани. „Не е ясно какво е състоянието на двамата миньори, които все още не са извадени. Надяваме се да са живи”, каза Манолов. Малко по-късно бе разпространена непотвърдена информация, че е изваден и още един загинал. а именно Николай Михайлов.

Телата на загиналите са транспортирани до МБАЛ-Благоевград, съобщи Красимир Михайлов, директор на благоевградската болница.
 

Все още не е изваден Иван Лазаров от село Крупник.
 

Двама министри на място

Следобед в рудник "Ораново" пристигнаха министърът на икономиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и на социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

„Загиналите са двама, недейте да смятате, че са повече, само се създава истерия,” заяви Стойнев.

По думите му, в спасителните работи участват три екипа минни спасители и една смяна. Според информацията, цитирана от Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, в рудника работят общо 148 души, като на работа тази сутрин са влезли 45-ма. При срутването двама са били отделени. „Към този момент няма опасност за живота на тези, които работят за спасяването на колегите си,” увери министърът.

„Вече е създадена организация за подаване на кислород отвъд падналата земна маса, но процедурата е технологично трудна,” обясни социалният министър.

После Адемов обясни, че не е ясно къде точно се намират двамата миньори, нито дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е стигнала до тях. „На този етап има само предположения, че двамата миньори са зад свлачищата и калните маси, които пречат да се достигне до тях. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират,” призна министърът.

„Работи се много трудно, защото е свлачище от кал и не може толкова бързо да се стигне до хората. В момента спасителите изгребват масата с ръце и я изнасят с кофи. За съжаление, друга техника не може да бъде предоставена, тъй като според мнението на специалистите няма как тя да бъде внесена. Не се почива. Докато не се намерят двамата миньори, работите няма да спрат,” увери министър Стойнев.

Концесионер на рудника е фирма „Пирин – Ораново” ЕООД с управител Валери Манов. Едноличен собственик на капитала й е фирма „Балкан” ЕООД, чийто управител е Красимир Михайлов.

Екипи на Районна прокуратура са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, информира още министър Адемов.

Пореден инцидент


Това е поредната трагедия в „Ораново”. В средата на май ремък, задвижващ транспортна лента, отряза крака на 39-годишен работник.

Два месеца преди този инцидент контролни органи спряха дейността на две работни места в рудника в Симитли, където в продължение на два дни възникваха инциденти. Срутване на въглищен пласт рани 37-годишен миньор през март, а ден преди това други двама негови колеги пострадаха поради същата причина.

Преди три години при взрив в мината загинаха двама миньори, които получиха 80% изгаряния. Други десетима пострадаха по-леко от експлозията. През октомври същата година свлякла се кална маса уби на място двама работници.

След инцидента областният управител на Благоевград Муса Палев заяви, че ще се направи цялостна проверка на рудника и ще се търси виновник "докрай".

На мястото пристигнаха икономическият министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и социалният Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Над 160 предписания от Инспекцията по труда

Над 160 предписания са дадени от Инспекцията по труда на рудник „Ораново” в Симитли. Това каза пред журналисти в Симитли изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова.

Във всички рудници се извършват рутинни проверки най-вече за сигурността, каза Михайлова. „Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията се случват такива инциденти”, посочи Румяна Михайлова.

Трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало този скален пробив – дали е проектирането или неспазването на изискванията за безопасност. Няма как да се каже конкретна причина на този етап. Рудник „Ораново” трябва да собствена минна спасителна служба, допълни тя.

Николай Михайлов е третият загинал миньор, чието тяло беше извадено от спасителите, все още не е изваден Иван Лазаров от село Крупник.

Прочети повече на: https://novini.bg/news/147233-%D1%81%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0-(%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0).html

Последвайте канала на

Филип Епитропов
22657 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
13

2013.10.17 | 16:05

15
Пелтек и ЦИГАНИН да коментират трагедия-ТОВА Е КАТАСТРОФА!!!
Revaersal

2013.10.17 | 16:05

14
Абе хора и сега ли политически възгледи си коментирате при тази трагедия!???!!!?!?! Мисля че не е тук мястото да си споделяте политическите разбирания?!?! Като толкова разбира българина от политология ,защо сме в такова положение????????? Засрамете се!Ако на някой от вас му се случи нещо лошо ,а аз си коментирам мач,как ще се почуствате????
JO

2013.08.04 | 00:40

13
Тук става въпрос за човешка трагедия,а не за вашите комплекси ЧЕРВЕНИ ПЛАТЕНИ ДРСКАЧИ В ВИД НА ЛАЙНА,.Айде пишете за нещо по-нормално по темата,а не кой от плитиците е виновен

2013.07.17 | 16:47

9
NEMA TAKOVA PROKLQTIE KATO ORESHARSKI OTKAKTO DOIDOHA DA NI OPRAVLQVAT AHEMD DOGAN SAMO ZLINI SE SLUCHVAT OSTAVKA OSTAVKA OSTAVKA

2013.08.04 | 00:39

12
Ами да, Орешарски е виновен за всичко :). И за безграничната ти простота също е виновен. Тиквата проми мозъците ви до неузнаваемост. А представяте ли си какво ни чакаше, ако беше успял да си пласира Костинбродските бюлетини по урните?! Доизглаждане на бръчките от мозъците на още голяма част от чалгализираното ни общество. Ех Господи, слез и си събери версиите.
мекерета

2013.07.17 | 06:54

4
за всичко беше виновна тройната коалиция,сега е виновен и орешарски.КАТО НЕ ТИ СТАВА Х..Я пак правителството е виновно.ОСТАВКА. МРЪСНИ ГЕРБЕРСКИ ПАРАЗИТИ,ЗА ЕДНА ШЕПА ПИЯВИЦИ БОРИСОВ Е "БАЩА" ,А ДРУГИТЕ ТРЯБВА ДА МИЗЕРСТВАТ. да се надяваме да не се потвърди информцията за загиналите.
ИЗРОДИ ОТ ГЕРБ !

2013.07.17 | 06:53

3
НА ЛАЙНЕНИТЕ КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ ПРЕДИ ИМ БЕШЕ ВИНОВНО БСП СЕГА ИМ Е ВИНОВЕН ЛАНШНИЯ СНЯГ !

2013.07.17 | 03:48

2
eii nomer edno si pich kakto gledam komentarite na neuravnovesenite cherveni babushkeri ot parlamenta im ide da te??? hahaha ot istinata boli nali cherveni partcali ot parlamenta no ne i horata koito ste zabludludili i oshte gonqt nostalgiqta i zaradi tva mizerstvat i mladite hora no postepeno shte gi izritame ot vlasta hora da jivee NARODA BALGARSKI
Anonimen

2013.08.04 | 00:38

11
Hora sa zaginali a vie pak na politika go obrushtate... nqmam dumi prosto
Възмутена

2013.08.04 | 00:38

10
Що за хора сте бре??? Пред смъртта всички сме равни. Само на земята се правим на интересни и губим дните и силите си в безумни спорове, вместо да се хванем за работа. Как може в момент когато има загинали, има деца сираци, жени вдовици, безутешни майки вие да пишете за ГЕБР, БСП и т.н. Какви хора сте? Мир на душите на загиналите и дай Боже сили на близките им, да минат през това страшно изпитание.

2013.07.17 | 13:11

8
Да се уволни моментално този подкупен ГЕРБ-ерски боклук от Инспекцията по труда,защото със сигурност срещу пари си е затворил очите за нередностите в мината!А собственикът-в затвора до живот !Боклуци,за пари сте готови и през трупове да минавате!Мръсни крадливи отрепки!Работодатели ми били това!Банда престъпници!В затвора!
червени лайномети

2013.07.17 | 09:02

7
Червените лайномети пак налазиха форумите. Ама нали теглиха заеми за помощи на циганските се избиратели, а ще останат и за стотинки за форумните проститутки. Дерзайте ребята, че откакто ви свалиха тарифата от 9 на 7 стотинки на пост, бая бачкане ви се очертава.
PAOLA

2013.07.17 | 07:00

6
NAISTINA TIA HORA SA MNOGO PROKLETI DA SI HODQT NEZABAVNO

2013.07.17 | 07:00

5
К'во проклятие ма герберска пача.Много бързо те хвана амнезията.Да изреждам ли или ще се разровиш в нета преди да драскаш глупости????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини